Beširi: Jedno istorijsko "njet" nije dovoljno da se otrgnemo od siromašne, nazadne, nacionalističke bratske Rusije 1Naim Leo Beširi (Foto: Vesna Lalić / Nova.rs)

Srbija bi dugoročno mogla da bude međunarodno izolovana i da joj budu stopirani pregovori o članstvu u EU, jer odbija da uvede sankcije Rusiji, kaže za Danas Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, odgovarajući na pitanje kakave mogu biti posledice po evropske intergacije Srbije, budući da Srbija i dalje izbegava uvođenje sankcija Moskvi iako je situacija znatno ozbiljnija.

Evropska unija očekuje od Srbije da se uskladi sa njenom odlukom o sankcijama Rusiji, ali predsednik Srbije kaže da neće osuditi Rusiju.

On kaže da deluje da SNS i predsednik Vučić naporno rade deset godina da Srbiju i njene građane izoluju od Evrope.

– Delimično su u tome i uspeli. Tema Evropske unije po prvi put nije tema predizborne kampanje, čak ni opozicije, dok Vučićeva vlast godinama širi lažne informacije o EU, reformama i njegovoj želji da postanemo članica najrazvijenijeg dela planete. Da predsednik Vučić ne uživa ni malo poštovanja u razvijenom delu sveta, pokazuje i brzo proširena informacija i reakcije na njegovo televizijsko gostovanje gde traži od predsednika Ukrajine Zelenskog da na televiziji osudi SAD, Nemačku, NATO i druge za njihovu ulogu u nezavisnosti Kosova da bi on osudio Rusiju za okupaciju delova Ukrajine. Na domaćem terenu, predsednik će dobiti koje “ako im je rekao”, u međunarodnim krugovima se čita da je Srbija ruska gubernija koja ne može biti pouzdan partner i prijatelj zemljama članicama EU i njihovim saveznicama – kaže Beširi.

On navodi da su posledice neuvođenja sankcija kratkoročne i dugoročne.

– Kratkoročne, bes i razočarenje u EU zbog neusaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom što je obaveza Srbije, dalje stopiranje otvaranja poglavlja 30 i 31 i usporavanje napretka u ostalim poglavljima jer se sumnja u rešenost vlasti Srbije da sprovede reforme koje vode članstvu. Dugoročno, međunarodna izolacija Srbije, veći pritisak i lošija pozicija da se reši pitanje Kosova, destabilizacija regiona kojom upravlja Moskva i stopiranje pregovora o članstvu što posledično znači kraj sramežljivih reformi, loš životni standard građana i nastavak enormne emigracije građana u potrazi za boljim životom – navodi on.

Kako dodaje, nažalost, u poslednjih deset godina SNS je pokazao da se ne razlikuje od prethodnih političkih elita stasalih od pada komunizma.

– Nema vizije demokratske, zasnovane na pravilima, otvorene i pouzdane Srbije u međunarodnim odnosima. Zbog jeftinih glasova spremni su svi da žrtvuju kvalitet života jer se u suštini kod nas  ne vrednuje život čoveka. Jedno istorijsko njet očigledno nije dovoljno da bi se građani Srbije otrgli uticaju siromašne, nazadne, nacionalističke i plitke u razmišljanjima vlastodržaca bratske Rusije koja uvek nalazi načina da ima marionete u Nemanjinoj 11 i na Andrićevom vencu. Kada im se neko suprotstavi ili planira da nađe saveznika na Zapadu, planiraju se atentati ili izvršavaju kao 2003 – ukazuje Beširi.

Prema njegovom sudu, zato je Srbija tačno tu gde treba da bude.

– Siromašna, neuređena s velikom korupcijom i organizovanim kriminalom gde upravo ti koji zagovaraju raskid s zapadom i EU najviše finansijski profitiraju, a visokoneobrazovano društvo iskreno pati, dok je istovremeno zaluđeno propagandom s nacionalnih frekvencija – zaključuje Beširi.

On kaže da je suština da Srbija može ignorisati promene u svetu kao što je ignorisala i pad berlinskog zida, da se može držati po strani uz argumente da smo mali i da nećemo da se zameramo.

– Ali je takav argument teško braniti kada vam je gotovo sve što proizvedete za izvoz ide u EU, isto toliko i uvozite u EU, najveća podrška reformama, infrastrukturi, zdravlju i obrazovanju dolazi iz EU, želimo da se lečimo u EU, da tamo putujemo i na kraju tamo su nam rodbina i prijatelji. Drugim rečima, kardiovaskularni problem da je srce u Rusiji, a razum u EU mora da se leči u suprotnom, ovolikom emigracijom i niskim natalitetom pitanje je decenija kada ćemo nestati kao društvo – kaže Beširi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari