Besnik Bisljimi: ZSO je trojanski konj Beograda da učini Kosovo nefunkcionalnim 1Foto: Twitter (profil @MiroslavLajcak)

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi istakao je da je Kosovo više puta upozoravalo međunarodnu zajednicu na prave razloge Srbije za insistiranje na formiranju ZSO, dodajući da ZSO nikada nije imala za cilj da integriše lokalne Srbe na Kosovo, već da posluži kao trojanski konj Beograda da učini Kosovo nefunkcionalnim, pripremajući tako put za podelu, prenosi Kosovo online.

Bisljimi je u objavi na Tviteru naveo da nedavni “non-pejper” koji je izradila Srpska akademija nauka i umetnosti pruža najjači dokaz do sada o pravoj namera koja stoji iza insistiranja Srbije na formiranju ZSO.

Bisljimi je u objavi na Tviteru objavio dokumet Srpske akademije nauka.

„Osnivanje ZSO nije cilj samo po sebi, već predstavlja jedan važan korak ka sveobuhvatnom cilju „srpskog sveta“ koji se poklapa sa teritorijom bivše Jugoslavije“,naveo je Bisljimi.

Bisljimi ističe da je početni dizajn ZSO irelevantan, pošto će se njegove nadležnosti razvijati i koristiti zbog finansijske podrške Beograda i relativnog nedostatka nadzora od strane Vlade Kosova.

„Ove nadležnosti će na kraju dovesti do nove Republike Srpske sa ciljem teritorijalnog odvajanja, albanske i srpske teritorije. Ovo će onda primorati međunarodnu zajednicu da prizna postojanje dva nacionalna entiteta na Kosovu i apsolutnu autonomiju u oblastima ZSO“, napisao je Bisljimi.

Bisljimi dodaje da će autonomija podrazumevati da Srbi neće imati nultu potrebu da komuniciraju sa Vladom Kosova, čime će ZSO postati „kukavičino jaje“ na teritoriji Kosova.

„Srbija veruje da je glavna komparativna prednost koju trenutno ima, a koju treba da iskoristi, jeste ekonomska superiornost u regionu. U sadašnjim okolnostima, krajnji cilj „Srpskog sveta“ ne može se ostvariti isključivo političkim sredstvima. Moraju se iskoristiti i druga sredstva, uključujući verske mehanizme sa potencijalom političkog uticaja u susednim zemljama u kojima deluje Srpska pravoslavna crkve. Osnivanje ZSO bi stoga trebalo da bude ključni imperativ za kreatore politike u Srbiji, pružajući jezgro za vekovni cilj ujedinjenja srpskog naroda. Non-pejper savršeno objašnjava insistiranje Beograda na ZSO, ali bi trebalo da natera međunarodnu zajednicu da preispita svoje“, zaključio je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari