Bez dogovora Beograda i Prištine u Briselu, nova runda sledeće nedelje 1foto FoNet Milica Vučković

Današnja runda razgovora u Briselu delagacija Beograda i Priština uz posredovanje EU završena je bez dogovora. Nije bilo ni trojnog sastanka i direktnih ragovora.

– Priština ne želi da se pronađe rešenje. Jasno je da je reč o tome da Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM. Jer da žele rešenje, prihvatili bi naše predloge koje upotno odbijaju – rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, novinarima u Briselu nakon razgovora sa posrednikom EU Miroslavom Lajčakom.

Prema njegovim rečima, svi predlozi Beograda o rešavanju problema oko korišćenja dinara na severu Kosova, nakon odluke Centralne banke Kosova, su odbijeni. 

– Glavni problem je u tome što će Priština odbiti sve predloge sa srpske strane i neće da razgovara o našim predlozima. U takvim okolnostima ne možete da razgovarate – kazao je Petković novinarima u Briselu.

Prema njegovim rečima, ovo je već peti sastanak a da se ništa nije pomerilo s mesta.

– Srbi na KiM iz dana u dan pate zbog te jednsotrane nasilne odluke kojom su ukinute plate, penzije, socijalna davanja, ugrožen rad naših institucija na Kosovu i Metohiji – kazao je Petković i najavio nove sastanke sledeće nedelje.

Kako kaže, Lajčak je predlog Srbije ocenio kao konstruktivan, ali Priština nije želela da ga prihvati.

– Sledeće nedelje imamo novu rundu i opet ćemo pokazati svu našu konstruktivnost, pa neka međunarodna zajednica vidi ko je taj koji je kriv i ko je pogazio osnovna prava Srbima na KiM. Priština i Aljbin Kurti ne žele rešenje i dogovor – istakao je, a prenosi Kosovo online.

Objasnio je i da se desila kriza sa dinarom, jer je Lajčak krenuo sa razgovorima po pitanju forimiranja ZSO.

„Imali smo nekoliko sastanaka gde smo krenuli da razgovaramo o statutu za formiranje ZSO sa stručnjacima iz EU. Oni su bili dobri i kontruktivni, kad je Priština videla da to ide ka pronalaženju rešenja za Statut ka formiranju ZSO, Kurti je ukinuo dinar da bi sad preokrenuo situaciju i stvorio humanitarnu katastrofu kojom su pogođeni svi Srbi. Sad se već pet sastanaka bavimo dinarom, umesto da govorimo o statutu i ZSO. Kurti je otvorio temu dinara da bi skrenuo fokus sa forimiranja ZSO. To govorim jer je u ovoj zgradi iza mene 19. aprila 2013. pre 11 godina donesen Briselski sporazum gde se spominje kao glavna obaveza formiranje Zajednice srpskih opština“, naglasio je Petković.

Ističe da Priština najotvorenije govori kako neće Zajednicu srpskih opština, kako ne žele prava za srpski narod.

„Valjda zbog toga što gaze sporazume, ukidaju dinar, progone Srbe, nagrađeni su na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Sada neka se pitaju svi ti poslanici koji su glasali ‘za’ kako je moguće da je Priština danas odbila sve predloge koji se tiču toga da ljudi primaju plate, penzije, da se leče, da deca idu u školu. To ne može, ali može da se Srbi progone, hapse, upucavaju, i to i na severu i na jugu, pogotovu sada na severu sa lažnim gradonačelnicima. Srbi ne mogu više da trpe tu torturu i odlaze, a Priština neće dogovor“, naglasio je.

Najavio je da će za sutra po povratku u Beograd da zakaže sastanak sa Kvintom, da im pokaže predloge Beograda, šta je Beograd uradio i da se vidi ko je kriv što do rešenja i dogovora opet nije došlo. Kako je dodao, Srbija će pokazati apsolutnu konstruktivnost, a on će, kako je najavio, doći i sledeće nedelje u Brisel na razgovore.

„Pokazaćemo predloge državama Kvinte, članicama EU, učinićemo sve što je do nas, a onda neka svi vide ko je taj ko ugrožava osnovna prava Srbima na KiM, a taj je Aljbin Kurti“, naglasio je Petković.

Podsetimo, u Briselu su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Glavna  tema ponovo je bila odluka Centralne banke u Prištini da zabrani upotrebu dinara na Kosovu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari