Bez spomenika Čurkinu u Srebrenici 1

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je danas u Sarajevu da ta
opština nije dala saglasnost za podizanje spomenika u tom gradu preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu.

On smatra da bi to doprinelo podizanju tenzija i novim razmimoilaženjima naroda koji tamo žive.

„To nam nije potrebno, moramo se baviti stabilnošću Srebrenice i stvaranjem uslova za međusobno uvažavanje i poštovanje kao i stvaranje uslova da zainteresovani investitori ne budu sprečeni zbog neke inicijative koja može dovesti do destabilizacije. Tako, Opština Srebrenica nije dala dozvolu za gradnju takvog spomenika“, rekao je Grujičić, prenosi Fena.

On je obasnio da je inicijativa za izgradnju spomenika Vitaliju Čurkinu stigla pre oko mesec dana, a Skupština je donela odluku da na prostoru grada Srebrenice nema mogućnosti za podizanje bilo kakvih spomenika.

Vitalij Čurkin bio je izaslanik Moskve tokom pregovora za vreme sukoba u bivšoj Jugoslaviji, od 1992. do 1994. godine.

On je uložio veto, u ime Ruske Federacije, kad je 2015. godine u Savetu bezbednosti UN predložena Rezolucija o Srebrenici.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik posthumno je odlikovao Čurkina.

Odlikovanje, Orden zastave RS sa srebrnim vencem, preuzeo je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, koji je izrazio duboku zahvalnost za to odlikovanje i žaljenje što
ga Čurkin ne može lično preuzeti.

Dodik je odlikovanje posthumno dodelio za Čurkina, kako je obrazloženo, “za rad i izvanredne zasluge u posleratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, razvoj političkih i prijateljskih odnosa RS i Ruske Federacije.

To je jedno od nekoliko odlikovanja koje je Dodik danas dodelio, kako je rečeno, „povodom obiležavanja 28. juna, Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari