BIA izdala publikaciju o "dugo planiranoj albanskoj akciji" 1Foto: BIA

Bezbednosno informativna agencija pripremila je publikaciju povodom 20 godina od Pogroma srpskog naroda na Kosovu u kojoj je prvi put detaljno opisana kompletna rekonstrukcija svega što se dešavalo tog 17, 18. i 19. marta, kao i o događajima koji su prethodili i predstavljaju plansko pripremanje za etničko čišćenje Srba 2004. godine, pišu Novosti, a prenosi Kosovo onlajn.

U ovoj zbirci korišćeni su podaci prikupljeni operativnim radom Agencije, obaveštenja prikupljana od svedoka ovih događaja koja su sabirana u dužem vremenskom periodu, sudska dokumentacija i drugi relevantni izvori o pravoj prirodi ovog planskog i sistematskog napada na Srbe izvedenog 17. marta 2004. godine.

Prvi put navode se imenom i prezimenom osobe albanske nacionalnosti koje se dovode u vezu sa Martovskim pogromom, uključujući i albanske političke strukture, ali i direktne izvršioce.

Cilj ovog izdanja jeste osvetljavanje svih činjenica koje su dovele do ovog koordiniranog nasilja nad srpskim narodom na Kosovu pre 20 godina.

„Nastojanja albanskih ekstremista da Martovski pogrom Srba 2004. godine predstave kao spontanu reakciju Albanaca na nesrećni slučaj davljenja albanskih dečaka iz sela Čabra u reci Ibar, za šta su zlonamerno okrivljeni Srbi, predstavlja samo paravan prethodno dobro planirane i pripremane akcije etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije i uništavanja njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta, odnosno brisanja tragova njihovog vekovnog postojanja na tom prostoru“, navodi se u publikaciji BIA.

Javnosti su malo poznati pravi izvršioci Pogroma tog 17. marta u kome je ubijeno devetoro Srba, a etnički očišćeno i obesrbljeno šest radova i devet srpskih sela.

Po prvi put u ovoj knjizi je objavljen kompletan popis imena i identifikacionih podataka onih koji se po različitim osnovama dovode u vezu sa pogromom Srba i njihov spisak nalazi se na kraju ove publikacije.

Kako se navodi u ovoj knjizi, u pozadini martovskog nalazi se sukob DSK i DPK i planovi albanskih ekstremista da izazivanjem pobune preuzmu vlast u Prištini i u potpunosti etnički očiste Kosovo od Srba.

Operativni plan delovanja pripremao se unapred i donosio na tajnim sastancima koje su organizovale različite albanske strukture.

Kako se navodi u publikaciji, po tom pitanju održano je više tajnih sastanaka na različitim lokacijama.

„Najznačajniji su oni koji su organizovani u stanu Azema Sulje u Prištini u naselju Pejton gde su donošene odluke o organizovanju pobune i Martovskog pogroma Srba. Sa istim ciljem su održana još dva značajna sastanka u selu Smira, opština Vitina u kući Ejupa Ametija, 29. oktobra i 15. novembra 2003. godine. Posebno angažovanje na pripremama pobune i etničkog čišćenja Srba ispoljili su pripadnici albanske službe ŠIK koji su na terenu bili zaduženi da grupišu svoje članove po opštinama i pripremaju ekstremiste za rušilački pohod na Srbe i njihovu imovinu“, pokazuju podaci BIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari