Biber i Grbović: Međunarodna istraga o izborima zavisi od protesta i interesovanja Zapada 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Stručnjak za Balkan Florijan Biber i predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ocenili su danas da istraga međunarodne zajednice o izbornim neregularnostima u Srbiji zavisi od budućnosti protesta i od zainteresovanosti članica Evropske unije za taj problem.

Biber, direktor Centra za proučavanje Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, rekao je televiziji N1 da treba istražiti sve što se dešavalo tokom izbora u Srbiji 17. decembra i ocenio da će na to uticati i konačni izveštaj posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Sve zavisi koliko će to trajati i da li Zapad to može da ignoriše. Takođe će uticati i konačni izveštaji ODIHR i OEBS. Zavisi koliko se kršenje izborne volje građana shvata ozbiljno. Preliminarni izveštaj ODIHR je bio jasan, u smislu da su nedostaci u izbornom procesu veoma ozbiljni. Imamo i dosta pitanja o glasačima koji ne borave u Beogradu, a koji su glasali. Treba to istražiti“, kazao je Biber.

Ocenio je da EU ne podržava vlast Aleksandra Vučića, ali je dodao da su ga vlade pojedinih članica Unije u prošlosti podržavale, iako ne bezuslovno.

„Nije to bila podrška u smislu da je on njihov kandidat. Takođe, on je ponekad glumio u vezi sa tim odnosima“, rekao je Biber.

Dodao je da su institucije u Srbiji pod kontrolom vladajuće stranke i da zbog toga ne mogu da deluju nezavisno.

„To međunarodna zajednica zna, a Evropska komisija je konstatovala da je to znak ‘zarobljene države’. Pitanje je do koje mere se to shvata ozbiljno i da li se (Vučiću) gleda kroz prste zbog nekih drugih pitanja“, naveo je Biber.

Grbović, jedan od lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“, rekao je u istoj emisiji da međunarodna istraga izbornih neregularnosti zavisi od volje Zapada.

„Očekujemo mnogo snažniju, energičniju, bržu i efikasniju reakciju sa te strane. Dobijali smo signale sa određenih adresa da postoji zainteresovanost da se to desi, samo je pitanje uz pomoć kog institucionalnog mehanizma. Videli smo juče odgovor predsednika države, a voleo bih da taj odgovor uputi na adresu tih međunarodnih institucija“, kazao je Grbović.

Vučić je juče odbacio zahtev koalicije „Srbija protiv nasilja“ za sprovođenje međunarodne istrage o izbornim neregularnostima, navodeći da su izbori u Srbiji „stvar državnih institucija“.

„Strani posmatrači iz njihovih sestrinskih partija potpisali su zapisnike. Setili su se da imaju problem kad su videli da su izgubili u Beogradu i to ubedljivo. Mi smo u julu-avgustu gubili sa osam odsto u Beogradu, ali smo uspeli da pobedimo. To su dramatične promene, a te Gonzalese i ostala čuda mačku o rep“, kazao je Vučić, aludirajući na dolazak misije OEBS predvođene Felipeom Gonzalesom posle lokalnih izbora 1996. godine.

Grbović je za N1 rekao i da opozicija insistira da izbori budu poništeni i ponovo održani, posebno beogradski, jer su na njima interne migracije uticale na konačan ishod.

„Bez internih migracija opozicija bi danas bila na poziciji vlasti, kada je reč o Beogradu. Zato očekujem da u narednim mesecima učinimo nešto da dođe do suštinskih promena, ne samo da bi došlo do ponavljanja, već da naredne izbore ne bismo dočekali u istom stanju“, naveo je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari