Bilčik: EU da pokaže istinski interes za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana 1Vladimir Bilčik Foto: Beta/Milan Obradović

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da EU mora da pokaže istinski interes za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

Povodom usvajanja Paketa proširenja za 2021. godinu, koji uključuje izveštaje Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka EU, Bilčik je naveo da EU „mora da bude hrabra u svojoj viziji za region“ i da se angažuje na terenu, prenosi televizija N1.

„Iako iznova i iznova govorimo o našim ciljevima proširenja, imperativ je da predjemo sa reči na dela, na primer, kroz aktivno uključivanje naših partnera u Konferenciju o budućnosti Evrope. Naša evropska posvećenost je tim važnija što smo svedoci zapaljive retorike u brojnim zemljama Zapadnog Balkana“, naveo je Bilčik u saopštenju.

Bilčik, posrednik u pregovorima srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima, kazao je da je „veoma važno za Srbiju da osigura da će dolazeći meseci biti posvećeni otvaranju političkog prostora za slobodne, konkurentne i fer izbore“.

„To, sa jedne strane, znači da je primena dogovora unutar medjustranačkog dijaloga ključna, a, sa druge, da sve političke snage učestvuju na izborima“, naveo je Bilčik.

Naveo je i da nedavne tenzije izmedju Beograda i Prištine ukazuju na krhkost statusa kvo.

„Pozdravljam napore obe strane da smanje tenzije, ali situacija na terenu nam pokazuje da je potrebno ozbiljno i kontinuirano angažovanje Beograda, i posebno Prištine, u radu na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu“, dodao je Bilčik.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Bilčik: EU da pokaže istinski interes za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”

  1. Samo još jedan predstavnik evro-germanskog imperijalizma koji nam zagorčava život ubeđujući nas da demokratija i nezavisnost nisu za građane Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.