Biljana Stojković: Ćuta mesecima nije prisutan na sastancima "Zajedno", zato nije obavešten o sporazumu sa DS i SRCE 1foto FoNet Zoran Mrđa

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković kaže da Aleksandar Jovanović Ćuta, takođe kopredsednik ove stranke, mesecima nije dolazio na sastanke stranačkih organa, te da je to jedini razlog zbog kog, kako je i sam rekao, nije bio obavešten o potpisivanju Deklaracije o zajedničkom delovanju sa DS, SRCE i Rumunskom partijom.

„Ćuta od početka nastanka stranke Zajedno razvija svoju organizaciju Ekološki ustanak i to je dozvoljeno po našem statutu koji predviđa heterogenu strukturu, pa ima i ta varijanta da jedna organizacija unutar stranke se razvija na drugačiji način“, navodi ona za Danas.

Stojković dodaje da Jovanović proteklih par meseci nije dolazio na privremena veća i sastanke stranke.

„Od njega je uvek zavisilo da li će dolaziti na sastanke, naša privremena veća i to je jedini razlog zbog kog nije bio obavešten, jer prosto nije bio prisutan u proteklih više meseci. To je jedini razlog, ali to nije protiv našeg statuta jer on predviđa i postojanje autonomnih organizacija“, kaže kopredsednica Zajedno.

Ona poručuje da Jovanoviću nije u interesu da napusti stranku, te da zato tako nešto ni ne očekuje da se desi.

„Poslanički klub sigurno neće napusti. Za sada naš statut govori da on može da postoji kao jedan nezavistan i autonoman entitet, tako da nije ni njemu u interesu da izlazi iz stranke. Dakle, ništa neobično za našu predviđenu stranačku strukturu“, navodi.

Stojković očekuje ujedinjavanje opozicije koja organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“, te shodno tome smatra da unutarstranački odnosi u različitim opcijama, pa tako i u njhovoj, nisu bitne.

 

„Prosto mi se čini da je ovo specifični trenutak kada će doći do ujedinjavanja opozicije koja organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“, su u odnosu na to manje značajne frakcije unutar pojedinačnih opcija, pa i odnos unutar naše heterogene organizacije“, zaključuje Stojković.

Podsetimo da je Jovanović u izjavi za Danas naveo da ni on, niti pokret čiji je predsednik „Ekološki ustanak“ nisu obavešteni o potpisivanju pomenutog sporazuma.

Stranka Zajedno nastala je ujedinjavanjem nekoliko organizacija koje su bile deo izborne koalicije „Moramo“, između ostalih i pokreta „Ekološki ustanak“ Aleksandra Jovanovića Ćute. Ima troje kopredsednika, uz predsednika „Ekološkog ustanka“ tu su i Nebojša Zelenović, do tad predsednik stranke Zajedno za Srbiju i OGP Akcija, kao i predsednička kandidatkinja Biljana Stojković.

Ekološki ustanak i Akcija su na proteklim izborima nastupili sa pokretom Ne davimo Beograd, a nakon izbora i osnivanja nove opcije – formiran je poslanički klub čiji je predsednik Zelenović, a zamenik predsednika Jovanović. NDMBGD, danas Zeleno-levi front, ima poseban klub poslanika.

I ranije je dolazilo do mimoilaženja u stavovima među kopredsednicima Zajedno, poput iznošenja Zelenovićevog stava o ratnoj mornarici Srbije ili Jovanovićeve podrške referendumu po pitanju Kosova i Metohije koji je inicirala Narodna stranka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari