Jovanović Ćuta: Zelenović me nije obavestio o sporazumu Zajedno, DS i SRCE 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik i kopredsednik stranke Zajedno, kaže za Danas da ni on, niti pokret čiji je predsednik „Ekološki ustanak“ nisu obavešteni o potpisivanju deklaracije o zajedničkom delovanju između stranke čiji je funkcioner, Demokratske stranke i Srbije centar.

Ove tri stranke uz Rumunsku partiju najavile su za sutra potpisivanje pomenute Deklaracije u Novom Sadu, a pozivaju i druge opcije da im se pridruže.

– Ekološki ustanak već mesecima poziva na sveopšte ujedinjenje, ne samo političkih partija, na jednu listu „Srbija protiv nasilja“ – poručuje Jovanović.

Sporazum Zajedno, DS, SRCE i stranke rumunske manjine karakteriše kao stvaranje koalicionog saveza.

– Smatramo da formiranje koalicionih saveza u ovom trenutku ne vodi ujedinjenju, ali poštujemo odluku kopredsednika stranke Zajedno Nebojše Zelenovića da sa svojim novim partnerima formira koaliciju – kaže ovaj poslanik.

Jovanović napominje da o ovoj inicijativi kao deo stranke Zajedno nisu obavešteni.

– Napominjemo da o ovoj inicijativi kao deo stranke Zajedno nismo konsultovani niti smo učestvovali u donošenju ove odluke. „Srbija protiv nasilja“ mora da se ujedini sad i odmah bez kalkulacija – poručuje kopredsednik Zajedno.

Stranka Zajedno nastala je ujedinjavanjem nekoliko organizacija koje su bile deo izborne koalicije „Moramo“, između ostalih i pokreta „Ekološki ustanak“ Aleksandra Jovanovića Ćute. Ima troje kopredsednika, uz predsednika „Ekološkog ustanka“ tu su i Nebojša Zelenović, do tad predsednik stranke Zajedno za Srbiju i OGP Akcija, kao i predsednička kandidatkinja Biljana Stojković.

Ekološki ustanak i Akcija su na proteklim izborima nastupili sa pokretom Ne davimo Beograd, a nakon izbora i osnivanja nove opcije – formiran je poslanički klub čiji je predsednik Zelenović, a zamenik predsednika Jovanović. NDMBGD, danas Zeleno-levi front, ima poseban klub poslanika.

I ranije je dolazilo do mimoilaženja u stavovima među kopredsednicima Zajedno, poput iznošenja Zelenovićevog stava o ratnoj mornarici Srbije ili Jovanovićeve podrške referendumu po pitanju Kosova i Metohije koji je inicirala Narodna stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari