BIRODI: Da predsednik Srbije ne spinuje javnost u vezi sa potpisivanjem Zakona o eksproprijaciji 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je večeras predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne spinuje javnost izjavama o potpisivanju Zakona o eksproprijaciji, već da predsedničku funkciju obavlja u skaladu sa Ustavom i zakonom.

BIRODI je u saopštenju naveo da predsednik Srbije uz pismeno obrazloženje, može izglasani zakon da vrati na ponovno odlučivanje Skupštini Srbije ako smatra da nije ispunjen najmanje jedan od četri uslova.

Među uslovima su da „izglasani zakon nije saglasan sa Ustavom Srbije, ili da je u suprotnosti s potvrđenim međunarodnim ugovorima, ili opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava“.

Takođe, „da pri donošenju izglasanog zakona nije poštovana procedura koja je propisana za njegovo donošenje, ili da izglasani zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način“.

BIRODI je naveo da je to predviđeno po Zakonu o predsedniku Republike (član 19), koji se oslanja na članove 112 i 113 Ustava Srbije.

„U medijskim izjavama predsednik Republike pominje samo ustavnost kao uslov za (ne)potpisivanje, iako stručna javnost pored kršenja Ustava ukazuje da nije ispoštovana procedura pri donošenju Zakona, odnosno da njegov sadržaj ne uređuje oblast eksproprijacije na odgovarajući način“, naveo je BIRODI.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.