Biserko: Brnabić nema izbora osim da sluša Vučića 1Foto: Medija centar

Da je Rusija izvršila pritisak na Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, koji je stvarni mandatar nove Vlade Srbije, uprkos činjenici da više nije premijer, mišljenja je Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ona je za naš list rekla da je sastav Vlade odraz realne međunarodne pozicije Srbije, odnosno pritiska od strane Rusije.

– Imenovanje Aleksandra Vulina na mesto ministra odbrane više nego očito govori o tome s obzirom na njegove stavove o NATO, Evropskoj uniji i generalno Zapadu – ističe Biserko za naš list.

Ona podseća na poznatost činjenice da Srbija ima veoma intenzivne odnose sa NATO, pa postavlja pitanje o tome kako će se ta saradnja dalje razvijati.

– Neće biti potrebno da dugo vremena prođe pa da se stvarno sagleda prava orijentacija nove vlade. Bitno je da Evropska unija ozbiljno uzme u razmatranje kako će se dalje odnositi prema Zapadnom Balkanu i zemljama regiona – napominje sagovornica Danasa.

Ona to ističe, imajući u vidu, kako kaže, realni regionalni kontekst, odnosno uticaj drugih aktera spolja, ali i, napominje Biserko, mali potencijal za suštinske reforme.

– Ukoliko EU želi da stavi Balkan pod svoj kišobran, neophodno je da iskorači i svoju strategiju prilagodi stvarnim potrebama regiona. Ukoliko region ostane podeljen na razne interesne sfere, ne samo da će se nastaviti regresibilni trendovi, već će biti suočena sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima – smatra predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Na pitanje šta znači imenovanje Ane Brnabić na čelo Vlade Srbije, Biserko kaže da je Vučić njenim izborom poslao poruku Zapadu.

– Sudeći prema njihovim reakcijama, oni su je tako i primili. Međutim, bez jasne politike taj manevar nema težinu. Meni je važnije šta će EU sada da radi. Uopšte nije važno ko je na vlasti u Srbiji – kaže Biserko.

Sagovornica Danasa upozorava da „bez rezova koje niko nema hrabrosti da uradi, Srbija će ostati u rupi“.

– Premijerka Srbije Ana Brnabić očito nema mandat da jasno definiše spoljnopolitički kurs Srbije, a na liniji deklarativne EU orijentacije. Ona nema veliki izbor izbor, osim da prati instrukcije Vučića, čiji se manevarski prostor za sedenje na dve stolice (Rusija i EU) sužava – zaključuje Sonja Biserko za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari