Biserko: Govor Dačića u suprotnosti za državnom politikom 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Ključna komponenta spoljne politike Srbije je dvoličnost. Iako tvrdi da teži članstvu u EU i bližim odnosima sa NATO-om, Srbija nastoji da uravnoteži četiri glavne sile – Rusiju, Kinu, SAD i EU.

Srbija misli da će tako da profitira od svakog, diplomatski, ekonomski i vojno. U tom smislu se često koristi i nasleđem nesvrstanosti posebno kada je reč o priznavanju Kosova. Ivica Dačić samo sprovodi, kao i prethodnih godina, ono što je dogovoreno sa predsednikom Vučićem, koji je u suštini jedini nosilac spoljne politike. Učestvovanje na sastancima ODKB svakako je u suprotnosti sa zvaničnim opredeljenjem Srbije da postane članica EU jer to podrazumeva zajedničku spoljnu politiku – ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, u odgovoru na pitanje kako je doživela nastup predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića na jučerašnjoj onlajn sednici Saveta i 13. plenarnoj sednici ODKB.

Predsednik Skupštine Srbije, koji je na poziv predsednika Ruske Dume Vjačeslava Volodina učestvovao na onlajn sednici Saveta i 13. plenarnoj sednici ODKB, rekao je juče da pozdravlja saradnju sa državama koje se zalažu za poštovanje principa međunarodnog prava.

„Veoma cenimo i istinski smo zahvalni na poziciji država članica ODKB na kontinuiranoj i principijelnoj podršci u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, odnosno na poštovanju univerzalnih principa međunarodnog prava“, rekao je Dačić u govoru, navodi se na sajtu Skupštine Srbije.

Dačić je istakao da Srbija ima tradicionalno prijateljske odnose sa svim članicama ODKB – Ruskom Federacijom, Belorusijom, Jermenijom, Kazahstanom, Kirgistanom i Tadžikistanom, a da kroz saradnju u ODKB ima priliku da ih dodatno ojača.

Srbija imam status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini ODKB.

„Nastavak naše saradnje i na ovaj način, uvažavajući teške okolnosti, jasno svedoči o prepoznavanju njenog značaja. Republika Srbija politikom vojne neutralnosti i spremnošću da aktivno učestvuje u radu ODKB na delu potvrđuje suverenost i nezavisnost svoje međunarodne pozicije, koja je utemeljena na principijelnoj politici, koja prioritetno polazi od interesa Republike Srbije“, istakao je u svom govoru predsednik Narodne skupštine.

Prema rečima Sonja Biserko, ovakva i slične situacije u kojima Srbija navodno sledi svoju „neutralnu“ politiku i svoje nacionalne interese postavlja pitanje – da li će se Srbija u dogledno vreme suštinski opredeliti za evropsku opciju ili će nastaviti balansiranje za koje postoji sve manji manevarski prostor.

– Treba imati u vidu da će nova administracija Džoa Bajdena imati drugačiji pristup Balkanu, pa i Srbiji. Tramp nije bio preterano zainteresovan za Balkan, ali je njegovo ponašanje ohrabrilo srpske apetite. Srbija je uspela da dođe do Bele kuće i da skoro obezbedi podelu Kosova i da neometano interveniše u Crnoj Gori. Očekuje se da će Bajden obnoviti partnerstvo sa EU, pogotovo kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine. Bajden je jedan od retkih zapadnih političara koji ima pun uvid u balkanska događanja od 90-ih, a bio je i veoma angažovan u Bosni, tako i na Kosovu i Crnoj Gori – smatra Biserko.

Sagovornica našeg lista ističe da ovakva promena međunarodnog konteksta Srbiju odnosno predsednika Vučića stavlja pred ozbiljan izazov – da li  nastaviti balansiranje za koje postoji sve manji manevarski prostor ili će napokon krenuti ka reformama i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

S obzirom na svemoćnu poziciju koju ima, dodaje ona, u njegovim rukama je sudbina Srbije.

– Nastup Ivice Dačića namenjen je za publiku na domaćoj političkoj sceni. On ovim nastupom pokušava sebe da profiliše na unutrašnjem planu – kaže za Danas Vuk Vuksanović, saradnik Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Prema njegovim rečima, Dačić je imao mnogo značajniju ulogu do 2012. i kao potpredsednik vlade i kao ministar unutrašnjih poslova, ali ga je Aleksandar Vučić nadigrao od kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast.

– Dačić je svoju funkciju predsednika Skupštine Srbije pokušavao da predstavi kao značajniju od ministra spoljnih poslova, što realno i jeste značajnije ali u sistemima koji nisu poput onog koji preovlađuje u Srbiji. Ipak, ovde je izvršna vlast najmoćnija, a parlament potezima Aleksandra Vučića unižen. Zato sada Dačić igra na rusofilsku i kosovsku kartu, ne bi li se bolje pozicionirao u biračkom telu – zaključuje Vuk Vuksanović.

Dobra odluka MSP

Ivica Dačić je ocenio da je MSP Srbije donelo ispravnu odluku, u skladu sa diplomatskom praksom u takvim slučajevima, da na proterivanje našeg ambasadora u Podgorici odgovori proterivanjem crnogorskog u Beogradu. Dačić je dodao da međutim predsednik Aleksandar Vučić misli da odnosi sa Podgoricom ne treba da zavise od odlazeće administracije predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, već da Beograd treba da povuče potez koji bi išao u pravcu jačanja odnosa. Dačić je odgovarao na pitanja novinara posle razgovora sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari