Biserko: I za vreme Miloševića su postojale priče o zlatu 1Foto FoNet Milica Vučković

I za vreme Miloševića, posle intervencije NATO-a, kada je finansijska situacija bila veoma loša, bilo je priča o zlatu. Onda su digli brdo u vazduh jer je, po legendi, tu zakopano blago. O tome smo saznali iz novina od ljudi koji su tamo imali vikendice, rekla je predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko za Index.hr, komentarišući izjavu predsednika Srbije da je otkriveno novo nalazište zlata.

Sada, 20 godina kasnije, ponovo govori o zlatu. Nekad se pominjalo kraljevo zlato, pa ona legenda o brdu, sad imamo nove lokalitete, za koje, eto, znaju samo predsednik Vučić i još jedna osoba. Očigledno, to je priča koja se pokreće u kritičnim vremenima, kada postoji neki ekonomski ili spoljni pritisak. Ovakva praksa je uobičajena u Srbiji“, rekla je Biserko.

Ona je rekla da joj je teško reći kakve su reakcije većine građana, ali i dodala da im se ispira mozak 30 godina, pa je moguće da su neki od njih poverovali u priče o nalazištima zlata koja će promeniti život. srpskog stanovništva.

„Postoji osnova priče da želi da animira publiku. Ali javnost je toliko kontaminirana da je moguće pokrenuti bilo šta. Dolaskom na vlast naprednjaci su otkazali korak koji je napravljen do 2012. godine kada je došlo do potencijal za ulazak u EU, ali su tu priču kriminalizovali.

Onda imamo priču kojom su ratni zločinci pretvoreni u nacionalne heroje, aktiviran „srpski svet“, i evo nas opet na priči o zlatu, koje je danas isto kao i pre 20 godina. Onda je to bilo zbog loše finansijske situacije.

A danas je, osim ekonomske slike, razlog i ova umešanost Zapada, odnosno dolazak delegacija koje prete sankcijama ako Srbija ne prihvati plan za Kosovo. U tome treba tražiti razloge za forsiranje priče sa zlatom“, zaključila je Biserko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari