Biserko: Reakcija Vučića besmislena i za unutrašnju upotrebu 1Foto: Medija centar

Izjave i reakcije premijera Srbije i ostalih članova Vlade i zvaničnika o odluci Apelacionog suda u Kolmaru, u Francuskoj…

… da odbije zahtev Srbije za ekstradiciju bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, besmislene su i namenjene za unutrašnju upotrebu – ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, nalog premijera Srbije Aleksandra Vučića službenicima i zvaničnicima Vlade da ne putuju u Francusku.

Ona, međutim, ukazuje i na regionalni kontekst koji izvesno određuje ponašanje srpskih vlasti.

– Izjave i reakcije zvaničnika u Srbiji treba sagledavati i u aktuelnom regionalnom kontekstu. Tu, pre svega, mislim na situaciju u Makedoniji i celokupnoj histeriji nastaloj zbog navodnog velikoalbanskog projekta – ističe sagovornica našeg lista.

Prema rečima Sonje Biserko, optužnica Srbije protiv Ramuša Haradinaja je svojevremeno spremana u Beogradu, dok je ministar pravde bio Vladan Batić.

– Tadašnja tužiteljka Haškog tribunala je pristala na to, očekujući hapšenja glavnih haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića. To se, međutim, dogodilo tek desetak godina kasnije. Dokazi koje je Beograd podneo protiv Haradinaja nisu bili dovoljni za valjanu optužnicu, tako da nije čudo što je taj slučaj vraćen iz Haškog tribunala – napominje Biserko za Danas.

Ona zaključuje i da zvanični Beograd, kako kaže, stalno gubi iz vida da je sudstvo u Francuskoj nezavisno, za razliku od našeg.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije prekinula diplomatske odnose sa Francuskom posle odluke francuskog Apelacionog suda da odbije zahtev za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, ali da neće dozvoliti da neko gazi Srbiju. Vučić je kazao da je njegova molba zvaničnicima i službenicima u ministarstvima Srbije bila da naredna tri meseca ne putuju u Francusku. „Ne prekidamo diplomatske odnose, samo kažem ne morate baš da idete na službeni put 90 dana u Francusku“, rekao je Vučić. Premijer je istakao i da je jedina odluka Vlade Srbije bila protestna nota Francuskoj, ali da to nije „ništa strašno“, jer, kako kaže, Srbija i Hrvatska su prošle godine razmenile dvadesetak nota.

Inače, Vlada Srbije naložila je svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeća da otkažu planirana službena putovanja u Francusku i da u naredna tri meseca ne dogovaraju nikakve posete i aktivnosti toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari