Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel 1foto: Tviter, Besnik Bisljimi

Prvi zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je danas da „prilično veliki deo krivice“ za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel.

Bisljimi je na konferenciji za novinare rekao da je Brisel poslao „pogrešne signale“ kompaniji „Elektrosever“, koja će snabdevati i naplaćivati energiju na severu Kosova, „kroz pogrešne interpretacije članaka koji nemaju veze sa Mapom puta“ tog energetskog sporazuma.

On je kazao da „Elektrosever“ pominje sporazum potpisan u Istanbulu sa Kosovskom kompanijom za distribuciju električne energije (KEDS) i da to „nema veze sa briselskim sporazumima“.

Evropska unija je 9. avgusta priznala da ima kašnjenja u implementaciji Mape puta, rekavši da krajnja odgovornost za njeno sprovođenje „ostaje u rukama stranaka“.

Bisljimi je ocenio da je „Elektrosever“ jedina strana koja nije u potpunosti ispunila obaveze koje proizilaze iz tog vodiča, odnosno da još uvek nisu ispunjene tri tačke Mape puta koje su u nadležnosti „Elektrosevera“.

Prema njegovim rečima, još uvek nije ispunjena obaveza slanja kompletnih podataka o kupcima od strane „Elektrosevera“, iako je bilo „nekih falsifikovanih podataka koji su poslati posle 100 dana“.

On je dodao da nije potpisan okvirni ugovor između KEDS-a i „Elektrosevera“, kao ni sporazum da KEDS i Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije na Kosovu (KOSTT) imaju kontinuiran i stalan pristup Valaču, kako je predviđeno mapom puta.

Sporazumom o energetici, odnosno Mapom puta predviđeno je da se reguliše pitanje snabdevanja i naplate električne energije za četiri opštine na severu Kosova, naseljene većinom Srbima.

Od 1999. godine građani ovih opština ne plaćaju utrošenu električnu energiju. Tokom godina, njihov dug su plaćali građani drugih opština Kosova, a od 2017. godine i Vlada Kosova.

Procenjuje se da ukupan račun potrošača za energiju na severu iznosi do 12 miliona evra godišnje.

Preduzeće „Elektrosever“, u vlasništvu „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) dobio je 24. juna licencu za rad od Kancelarije energetskog regulatora Kosova (KER).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari