Bisljimi: Do petka ćemo poslati predloge o pitanju dinara 1Foto: Twitter (profil @MiroslavLajcak)

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi je danas posle sastanka dveju strana u Briselu izjavio da će obe strane do petka poslati predloge o pitanju upotrebe dinara na Koaovu i da očekuje se da će se o tome ponovo razgovarati sledeće nedelje.

Bisljimi se danas u Briselu sastao sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem.

„Dogovorili smo se da do petka svaka strana donese svoj predlog kako vidi kratkoročno rešenje i kako da se krene u dugoročno rešenje pitanja dinara. A onda ćemo se sledeće nedelje ponovo sastati da razgovaramo da li možemo da nađemo prostor da ova dva predloga postanu jedan predlog“, rekao je on posle sastanka.

Po njegovim rečima srpska strana je na današnjem sastanku rekla da „ne priznaje Osnovni sporazum o putu za normalizaciju odnosa kao takav“, dok kosovska strana u kontinuitetu želi od da od srpske strane čuje da li postoji dogovor i da li je posvećena njegovom sprovođenju.

„Srpski glavni pregovarač je više puta insistirao na odgovoru, na kraju je rekao da je sporazum problematičan za Srbiju jer postoje članovi koji se tiču statuta, posebno onih koji pokazuju poštovanje teritorijalnog integriteta, članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i sl. U stvari, rečeno nam je da Srbija ne priznaje sporazum kao takav. On je rekao da je nemoguće da Srbija potpiše sporazum sa Kosovom. Kada se i sama srpska strana pozvala na sporazum iz 2013. koji su potpisali, Petković je rekao da mi potpisujemo sporazume samo tamo gde se ne razgovara o statutima“, naveo je Bislimi.

Preno je i da je Lajčak rekao da je „depresivno“ to što „nije napravljen suštinski napredak“ ni godinu dana nakon sporazuma o Osnovnom sporazumu i Aneksu za implementaciju.

„Razgovaralo se o mogućnostima kako da se ozvaniči i registruje Osnovni ugovor i Aneks za implementaciju. Shvačena je zabrinutost Kosova da je nepotpisivanje uticalo na nesprovođenje sporazuma, ali i na ozbiljnost situacije na terenu – bilo preko barikada, bilo napadom na Banjsku, koji je kulminirao pismo bivše premijerke (Srbije Ane) Brnabić EU koja ne poštuje teritorijalni integritet Kosova“, objasnio je on.

Na sastanku su, rekao je Bislimi, razgovarali i o „dokumentu o projektnom zadatku za nestala lica“ i o energetici.

„Tačno je da je ‘Elektrosever’ krenuo u naplatu, ali priključni vodovi još nisu pušteni. Petković je rekao da veze nisu deo sporazuma, ali se tome usprotivio Lajčak“, naveo je Bislimi i rekao da će Lajčak pripremiti pismo koje zemljama EU pokazuje da su dijalog i članstvo Kosova u Savetu Evrop odvojena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari