Bisljimi: Kosovo veoma blizu finalizacije energetskog sporazuma 1Foto: Twitter (profil @MiroslavLajcak)

Zamenik premijera i šef pregovaračke ekipe Kosova u dijalogu sa Srbijom, Besnik Bisljimi izjavio je da je Kosovo veoma blizu finalizacije sporazuma za početak primene energetskog vodiča, koji ima za cilj da stavi na kolosek probleme snabdevanja i plaćanja energije u četiri opštine na severu Kosova.

„Što se tiče najnovijih dešavanja, izjava i izveštaja, dozvolite mi da vas obavestim i uverim da: – Svaki eventualni dogovor Kosova i Srbije po pitanju energetike, neće promeniti ni jedan zarez izvan onoga što je već dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. – U ime Kosova pregovara samo vlada Republike Kosovo“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, sastanak KEDS-a i srpske strane, organizovan u Istanbulu 9. juna, imao je samo za cilj da se obezbede garancije za četiri usluge ugovorene 2015. godine, ugradnju brojila za energiju, održavanje brojila, fakturisanje i isplatu.

Dodao je da na severu neće biti dodatnih operatera osim Elektroservera i dodatnih usluga u oblasti distribucije, osim četiri navedene usluge, dogovorene 2015. godine koji važe i izvan četiri opštine na severu zemlje.

„Naredni dani su kritični za finalizaciju dogovora za početak implementacije energetske mape puta, u kom slučaju može doći do kampanja dezinformacija koje imaju za cilj da naruše proces i održe na snazi problem. Zato pozivam sve da budu još oprezniji u primanju i širenju nepotvrđenih informacija. Obaveštavaćemo vas o svim zvaničnim dešavanjima“, napisao je on na fejsubuku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana izjavio da su u razgovoru sa predstavnicima kompanije KEDS ostali da se usaglase samo tehniči detalji i da će rezultata biti narednih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari