Bivša predsednica CIK Kosova traži ocenu ustavnosti odluke o smeni 1Daka Fpto: RTK 2

Bivša predsednica Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valdete Daka uputila je danas ombudsmanu Kosova zahtev da od Ustavnog suda zatraži ocenu ustavnosti odluke po kojoj je smenjena.

Posmatračka misija EU na lokalnim izborima na Kosovu je u preliminarnom izveštaju navela da ne postoji „jasna ustavna i zakonska odredba“ u vezi sa odlukom predsednice Kosova Vjose Osmani Sadriu da razreši Daku sa funkcije predsednice CIK.

„Nisam se žalila drugim sudovima jer smatram da ne postoji mogućnost da se odluka predsednika ocenjuje u redovnim sudovima, dok je ombudsman jedna od ovlašćenih institucija koja ima pravo da to zahteva od Ustavnog suda“, kazala je Daka novinarima u Prištini nakon predaje zahteva.

Ocenila je da predsednica Kosova nije trebalo da je smeni već da podnese krivičnu prijavu ukoliko je u njenom delovanju i odlukama za koje je glasala, videla „nezakonito mešanje“.

Daka je odbila da iznese bilo kakav komentar o odluci koju može doneti Ustavni sud Kosova.

Ombudsman ima rok od šest meseci da se izjasni o zahtevu Dake a u ukoliko ga oceni opravdanim, od Ustavnog suda će zatražiti ocenu ustavnosti.

U slučaju da Ustavni sud utvrdi da je Daka protivustavno i protivzakonito smenjena to može dovesti do smene predsednice Kosova jer bi odluka o nezakonitoj smeni predsednice CIK predstavljala tešku povredu Ustava Kosova.

Ustavni sud Kosova je 2010. primorao tadašnjeg predsednika Kosova Fatmira Sejdiua da podnese ostavku zbog kršenja Ustava a godinu dana kasnije ponišio je izbor Behdžeta Pacolija jer u tom procesu nisu ispoštovane procedure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari