Završen četvrti protest ispred RIK-a, još dve poslanice stupile u štrajk glađu (FOTO, VIDEO) 1Foto: K. Živanović/Danas

Četvrti po redu protest građana i opozicije, koji zahtevaju ponavljanje izbora u Beogradu, završen je ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK). Okupljanje je proteklo bez incidenata, a još dve poslanice, pored Marinike Tepić, su stupile u štrajk glađu. Novi protest zakazan je za sutra (petak) u 18 sati na istoj lokaciji.

20.45 Zvanično je završen protest, a saobraćaj je pušten u promet.

20.15 Nekoliko manjih grupa građana još uvek drži u blokadi saobraćaj u Ulici kralja Milana.

19.35 Reporterke Danasa javljaju da se skoro trećina demonstranata razišla.

19.24 Studentkinja Emilija Milenković kaže da će od ponedeljka krenuti blokade, kao što su i najavili.

Prema njenim rečima, nije zadovoljna odzivom studenata, ali veruje da će broj biti veći kad se protesti radikalizuju. Još uvek nije sigurna da li će organizovati proteste preko vikenda, poručila je za Danas.

19.07 Predstavnica studenata i organizacije Borba Anđela Milosavljević rekla je večeras na protestu ispred Republičke izborne komisije da sve vreme očekuju reakciju vlasti.

18.58 Bjelić kaže da su „sigurni da ministarstvo neće uslišiti njihove zahteve i poručuje da se spremimo za blokade„.

18.51 Okupljeni uzvikuju „gotov je“ i „ua, RTS“.

18.47 Demonstrant Ivan Bjelić sa megafona poručuje da se u poslednjih 12 godina nije dogodila ovakva krađa, da će krenuti u blokade i da zahtevaju od države, tužilaštva i RIKa da rade svoj posao.

„Nismo organizacija, mi smo svesni građani. Nemojte da se igrate sa izbornom voljom građana Republike Srbije. Voleo bih da ste ovo mogli da čujete na RTS-u, pa ćemo mi napraviti atmosferu kao da jeste“, uzviknuo je, nakon čega je puštena muzika iz dnevnika RTS-a.

Završen četvrti protest ispred RIK-a, još dve poslanice stupile u štrajk glađu (FOTO, VIDEO) 2
Foto: K. Živanović/Danas
Završen četvrti protest ispred RIK-a, još dve poslanice stupile u štrajk glađu (FOTO, VIDEO) 3
Foto: N. Vukajlović/Danas
Završen četvrti protest ispred RIK-a, još dve poslanice stupile u štrajk glađu (FOTO, VIDEO) 4
Foto: N. Vukajlović/Danas

18.47 Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Jelena Milošević koja će se pridružiti potpredsednici SSP Mariniki Tepić u štrajku glađu, rekla je večeras da je to poruka građanima da oni neće odustati od zahteva. Na pitanje da li imaju muškarca u koaliciji koji bi se pridružio štrajku glađu, ona je rekla da će žene promeniti svet.

18.45 Okupljeni uzvikuju „lopovi, lopovi“.

18.35 Među građanima koji protestuju ispred RIK-a je i poznati košarkaš Miroslav Mića Berić.

Završen četvrti protest ispred RIK-a, još dve poslanice stupile u štrajk glađu (FOTO, VIDEO) 5
Foto: N. Vukajlović/Danas

18.28 Marinika Tepić poručuje da se ruski državljanin, koji je boravio turistički, bez srpskog državljanstva, našao u biračkom spisku za gradske izbore.

„Posedujemo dokaze, izjavu policiji, nastavljamo da prikupljamo materijal koji će se odnositi na krivične prijave. Ne odustajemo od ove borbe. Želim da se zahvalim svima koji me podržavaju – ne u patetici, već u borbi za poništavanje lažnih izbora, i da će se štrajku glađu uz mene pridružiti još dve poslanice Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada“, rekla je Tepić medijima ispred RIK-a.

18.21 „Dobili smo odgovor da tri naša predstavnika večeras od 20 sati mogu da izvrše uvid u birčaki spisak, što će naši predstavnici i učiniti, nevezano za naše zahteve. Opominjmo i pozivamo predstavnike vlasti, pre svega Vučića, jer je on nosilac svih insitucija koje su mrtve u ovoj zemlji, da se ne prave ludi. Ceo svet je video da su ovo najneregularniji izbori. Dobili smo i službenu belešku sa biračkog mesta iz Leskovca, da je jedan od naših kontrolora u policiji prijavio šta se sve dešavalo, a da je zbog fizičkih napada morao da napusti biračko mesto. Ne odustajemo od zahteva da se izbori ponište. Danas smo imali sastanak s predstavnicima koalicije NADA, koji podržavaju naš zahtev“, poručio je Miroslav Miki Aleksić.

18.17 Ispred zgrade RIK-a u jednom trenutku je izašla potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić koja već nekoliko dana štrajkuje glađu.

Završen četvrti protest ispred RIK-a, još dve poslanice stupile u štrajk glađu (FOTO, VIDEO) 6
Foto: K. Živanović/Danas
Završen četvrti protest ispred RIK-a, još dve poslanice stupile u štrajk glađu (FOTO, VIDEO) 7
Foto: K. Živanović/Danas

18.05 Građani pristižu ispred zgrade RIK-a, saobraćaj u Ulici kralja Milana je zatvoren, čime je počeo četvrti protest koalicije Srbija protiv nasilja, koja traži poništavanje beogradskih izbora.

17.58 Zatvorena ograda ispred zgrade Republičke izborne komisije. Primetan veliki broj novinarskih ekipa, javlja reporterka Danasa.

17.59 Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred liste Srbija protiv nasilja, u izjavi Danasu uoči protesta kaže da ako Vučić poštuje zakon i ako je toliko moćan, i ako tvrdi da su pobedili u Beogradu, moraće to da dokaže.

„On nema vlast u Beogradu jer nema većinu. To će morati da dokaže na izborima, ali na poštenim izborima gde neće glasati ni vanzemaljci, ni Bosanci, ni bilo ko drugi, nego građani koji žive u ovom gradu. Pozivam ga da raspiše izbore“, rekao je za Danas, između ostalog, Jovanović Ćuta.

17.52 Uoči četvrtog protesta ispred RIK-a jedan od lidera opozicije Srđan Milivojević rekao je za Danas da su „ovde lopovi ušli u svaku našu kuću i pokupili srebrninu“.

„Uhvatili smo šefa mafije u direktnom vršenju krivičnog dela, u krađi izbora“, rekao je, između ostalog, Milivojević.

On je pozvao sve građane da ustanu u borbu za odbranu svog dostojanstva. Dodao je da je šokiran izjavama Bilčika i pozvao ga da se kandiduje na izborima u Slovačkoj i da ovaj model primeni tamo.

U najavi večerašnjeg protesta aktivista pokreta Borba, koji nastaje od neformalne grupe Studenti protiv nasilja, za Danas je rekao da je plan da se ne odustaje.

Plan je iznet protestu u sredu na kojem su obavestili građane da su poslali zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za otvaranje Jedinstvenog biračkog spiska kako bi bila izvršena revizija, i na taj način proverilo prisustvo fantomskih glasača.

Ministarstvu je u sklopu zahteva podnet i rok za odgovor do 12 časova u ponedeljak 25. decembra.

”Ukoliko Ministarstvo ne odgovori na zahtev, počinjemo blokadu Beograda u ponedeljak u 12, koja će trajati šest sati i održaće se na dve ključne tačke”, najavili su juče.

Sagovornik je za Danas najavio da će se protesti održavati ispred zgrade RIK-a u 18 časova sve do ponedeljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari