Boban Stojanović: Zahtevi opozicije opravdani, ali pitanje da li će se ispuniti i kada 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Komenatrišući listu zahteva koju je koalicija Srbija protiv nasilja predstavila za poboljšanje izbornih uslova, politikolog Boban Stojanović smatra da su opravdani, ali je pitanje da li će da se ispune i kada.

Prema njegovim rečima, formiranje komisije za kontrolu izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije, moglo bi da doprinese „da čitav proces prođe makar za milimetar ispravnije, ali nisam siguran da će vlast pristati na to“.

„Evo sada imamo ove zahteve opozicije, u nedelju uveče imamo prihvatanje termina koji je opozicija tražila za beogradske, ali ne i za ostale lokalne izbore koji slede, a u sredu i četvrtak smo imali Malu Krsnu. Sada je to pitanje merenja. Ako dobijemo neke promene, pitanje je koliko će one suštinski moći da utiču na izbore“, rekao je Stojanović u emisiji „Studio live“, prenosi N1.

Dodao je da bi bilo mnogo bolje da je ovo što je danas predstavljeno implementirano sa onim što je potpisano sa Proglasom u subotu.

„Mislim da bi bila jača poruka, a ovako ispadne da su ovo što je predstavljeno u subotu i ponedeljak različiti zahtevi“, ocenio je politikolog.

Komentarišući predlog Aleksandra Vučića da Ana Brnabić bude predsenica Skupštine Srbije, Stojanović je podsetio da, iako je činjenica da je ona birana za narodnu poslanicu, nikada realno nije bila narodna poslanica.

„Sada prihvata da bude predsednica Narodne Skupštine, to je linija koju nijedan pojednac ne bi trebao da pređe – da vi prvi put ulazite da se bavite nekim poslom i odmah idete na predsedavajuće mesto. Meni je fascinantan mentalni sklop te osobe koja to prihvata“, rekao je politikolog.

S druge strane, kako je naveo, Ana Brnabić će verovatno biti izabrana za predsednicu Skupštine destak dana nakon što je u javnost procurela informacija da Nebojša Stefanović, koji je bio ministar policije za vreme njenog mandata, pomaže najvećem evropskom, a možda i svetskom narko-kartelu Draka Šarića.

„Sve to je jako simbolički važno, što pokazuje u kakvoj zemlji živimo“, naveo je Stojanović.

Na pitanje ko će je zameniti na premijerskom mestu, Stojanović smatra da je to pitanje važno u kontekstu predsedničkih izbora 2027. godine, na kojima Vučić ne može da se kandiduje.

„Vučić treba da napravi osobu broj dva u stranci koja bi imala iole približan rejting koji on ima, koja bi generalno mogla da pobedi na predsedničkim izbrima. On sada ne samo da nije napravio osobu broj dva, nego nema osobu 20. Ima na mestu broj 21 Miloša Vučevića za koga sam siguran da na svoje ime na parlamentarnim izborima ne može da uzme ništa od glasova“, istakao je sagovornik N1.

Prema njegovom mišljenju, Vučić neće više da bira predsednika Vlade da bi građane i opoziciju nervirao.

„On je do sada tako birao najviše državne činovnike. Vladimir Orlić nas je najviše nervirao u onom sazivu Skupštine, on ga je opet postavio za predsednika Skupštine, Brabić nas je nervirala u prvom mandatu, nju je namerno postavio na mestu broj dva. Aleksandar Vulin nas nervira, on ga namerno šeta na pozicije da pokaže da je snažan političar i da ima poverenje Vučića. Sada će birati nekog ko može da izađe na crtu opozicionom kandidati 2027. godine, ukoliko ne uđemo u neke ozbiljnije ustavne promene u narednom periodu“, zaključio je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari