"Milošević, Šešelj, Vučić, Dačić i cela ta ekipa izgubili rat i predali i prodali Kosovo": Bodrožić o sporazumu Beograda i Prištine 1foto FoNet Milica Vučković

Sporazum Beograda i Prištine je realnost, kao što je realnost i 1999. godina i predaja Kosova, a to je ključni događaj posle kojeg se sve menja, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić za FoNetov serijal Kosinus.

On je ocenio da su svi zaboravili da su „tada su Milošević, Šešelj, Vučić, Dačić i cela ta ekipa izgubili rat i predali i prodali Kosovo“.

Bodrožić održavanje zamrznutog konflikta vidi kao plan onih koji su već izgubili Kosovo, „da sa novim mitovima i legendama sakriju svoj neuspeh, a koji je i naš zajednički neuspeh, i zato potenciraju stvari koje su sada uglavnom efemerne“.

Kako je istakao, uvek je za dijalog dva naroda koji su susedi i prožimaju se vekovima, ali za to moraju da imaju elite koje mogu da se dogovore bez „stranih tutora“, jer ako dođe do međunarodne konferencije, onda je to uglavnom pod pritiskom i ultimatumom.

Za dilemu Evropska unija ili Kosovo on smatra da je lažna, nametnuta od onih koji su izgubili rat 1999. godine, pokupili se i otišli, a ostavili narod na Kosovu bez zaštite države Srbije.

Članstvo Kosova u UN, prema Bodrožićevom mišljenju, nije pitanje za Srbiju, jer kao što su velike sile odlučile 1918. godine da Srbija dobije Vojvodinu, ili 1999. da izgubi Kosovo, tako će i sada one odlučivati o stolici u UN, bili mi za ili protiv toga.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština (ZSO) on je odgovorio da bi voleo da Srbi na Kosovu budu konstitutivni narod te neke buduće države i da, u suštini, sami odlučuju o svojoj sudbini.

Bilo kakva ZSO koja će biti pod upravom nekog „dvora“ iz Beograda nije dobro rešenje za Srbe sa Kosova, a za njihovu autonomiju i prava sam uvek „za“, poručio je Bodrožić.

On je protiv održavanja referenduma o Kosovu, jer smatra da ih je u protekle 3,5 decenije bilo dosta, a ma šta narod na njima rekao, doveli su do kapitulacije 1999. godine.

Upitan o riziku od novih sukoba, Bodrožić je konstatovao on uvek postoji , jer na ovim prostorima još vladaju ljudi koji su i devedesetih doveli do ratova i koji i dan danas traže razlog za ostanak na vlasti.

„Uvek je to najlakše učiniti na način da podstičete mržnju i spinujete probleme da bi sebe održali na vlasti, a ne da bi pomogli nekom narodu“, zaključio je Bodrožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari