Bogosavljević: Za članstvo u EU 46 odsto građana Srbije, pozitivan stav ima 21 odsto 1Foto: N1

U svim ekonomijama Zapadnog Balkana znatno je manje građana koji imaju pozitivan stav prema EU nego onih koji bi na referendumu glasali za članstvo u Uniji, rekao je danas stručnjak za istraživanje javnog mnjenja Srđan Bogosavljević, na dvodnevnoj konferenciji „(Pogrešne) percepcije Evropske unije na Zapadnom Balkanu“.

Bogosavljević, konsultant agencije Ipsos, rekao je da je istraživanje rađeno u martu ove godine pokazalo da bi 46 odsto građana Srbije glasalo za članstvo u EU na referendumu, a da pozitivan stav prema Uniji ima svega 21 odsto ispitanih.

On je istakao da je u Srbiji opao entuzijazam prema EU i da bi se građani drugih ekonomija regiona u znatno većem broju izjasnili za članstvo u Uniji. U Crnoj Gori taj procenat iznosi 90 odsto, u Albaniji 77 odsto, a u Severnoj Makedoniji 74 odsto.

Na konferenciji koju organizuju univerziteti Peruđe, Beograda i Zagreba, u okviru projekta Žan Mone (Erazmus plus) Evropske unije, Bogosavljević je rekao da je u poslednjih sedam godina utrostručen broj građana Srbije koji misle da njihova država nikada neće ući u EU.

„Dok je 2015. godine 14 odsto ispitanih reklo da očekuje da Srbija nikada ne uđe u EU, u aprilu ove godine takav stav je iznelo 43 odsto“, naveo je Bogosavljević.

Pre 14 godina, 2008. godine, 32 odsto građana smatralo da Srbija ne treba da nastavi evropski put ako je uslov priznanje nezavisnosti Kosova, rekao je on, a da je 2022. godine taj broj povećan na 49 odsto.

“Pozitivan stav prema Rusiji izrazilo je 65 ispitanih u martu ove godine, prema Kini 63 odsto, a prema SAD osam odsto”, rekao je Bogosavljević.

Među biračima koalicije oko Srpske napredne stranke, 49 odsto je za članstvo u EU, istakao je on, a 34 odsto je protiv, dok je među glasačima saveza Ujedinjena Srbija 66 odsto za EU, a 24 odsto protiv.

Jedinstva, kako je rekao, nema ni kod birača nedvosmisleno proevropske koalicije Moramo, gde je 75 odsto za EU, a 25 odsto protiv, kao ni kod desne koalicije NADA, gde je 10 odsto za EU, a 90 odsto protiv. Među biračima koalicije oko Socijalističke partije Srbije 25 odsto je za EU, a 61 odsto protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari