Bojan Klačar (CeSID), uoči kongresa socijalista: Dačić vodi tim koji pobeđuje 1Foto: EPA/ANDREJ ČUKIĆ

Soccijalistička partija Srbije nije stranka koja je sklona brzim i radikalnim promenama, ako za tim nema velike i nezaobilazne potrebe kao što je, na primer, bio slučaj posle pada Slobodana Miloševića ili 2008. godine, kada je doneta strateška odluka o saradnji sa Demokratskom strankom – kaže za Danas Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Komentarišući predstojeći kongres Socijalističke partije Srbije, 14. decembra, kada bi navodno trebalo da se bira novo rukovodstvo stranke, a prema najavama, nijedan od visoko pozicioniranih funkcinera nekadašnje partije Slobodana Miloševića, neće biti smenjen ili degradiran, čak i Dušan Bajatović, koji je pre dva dana izabran za predsednika Pokrajinskog odbora SPS.

Prema rečima Bojana Klačara, SPS je stranka koja je zadržala praksu lojalnog odnosa prema rukovodstvu i uglavnom sa proverenim kadrovima nasstupa u javnosti ili učestvuje u izvršnoj vlasti.

Bojan Klačar (CeSID), uoči kongresa socijalista: Dačić vodi tim koji pobeđuje 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

– Ove godine postoji još jedan važan razlog zašto nije realno očekivati promene a to je dobar izborni rezultat u aprilu kada su na nacionalnim izborima osvojili skoro 100 hiljada glasova više. Sportskim rečnikom rečeno kada je reč o izboru Nikole Nikodijevića i podršci Ivici Dačiću, tim koji pobeđuje se ne menja. Na kraju, kičmu stranke danas drži politički talenat Ivice Dačića i njegovo iskustvo, pa očito članstvo ima poverenja u njegove političke procene – zaključuje Klačar.

Socijalistička partija Srbije osnovana je 1990. godine, kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji. Njen predsednik, Slobodan Milošević, završio je u Hagu pod optužbama za ratne zločine. Međutim, preminuo je pre izrecanja presude.

Ivica Dačić je preuzeo je rukovostvo strankom nakon smrti Miloševića, 2006. godine.

Nezvanično se tvrdi da ta stranka „drži“ gotovo sve poslove sa naftom i gasom u državi godinama unazad.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari