Bojkot je mač sa dve oštrice 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Eventualni bojkot nekih narednih izbora za Savez za Srbiju predstavljao bi mač sa dve oštrice; s jedne strane, bojkotom bi se mogla probuditi svest građana ali i međunarodne zajednice da u državi nešto ne funkcioniše…

… ali je pitanje da li bi sve stranke koje čine Savez mogle da prežive do narednog izbornog ciklusa – saglasni su sagovornici Danasa u oceni izjave jednog od osnivača Saveza za Srbiju Milana Stamatovića da će „Savez bojkotovati izbore ukoliko ne budu ostvareni fer uslovi za njihovo održavanje“.

Politikolog Boban Stojanović ocenjuje da postoji mogućnost da se nakon eventualnog bojkota izbora masa mobiliše na paroli „sada se ponovo borimo za demokratiju“, što znači da bi opozicija konačno dobila jednu temu na kojoj bi mogla da poentira i da privuče birače. Ipak, on upozorava da bi pojedine partije koje čine Savez za Srbiju teško mogle da prežive do narednog izbornog ciklusa, bez finansija koje dobijaju kao parlamentarne stranke.

– Danas u opoziciji nema dovoljno novca, niti mogućnosti da se pronađu nekakvi alternativni izvori finansiranja, tako da postoji bojazan da bi mnoge stranke koje čine Savez, nakon eventualnog bojkota izbora, prestale da postoje – navodi Stojanović.

Takođe, on dodaje da opozicione partije, bez obzira na sve zloupotrebe i urušavanje parlamenta, jedino u skupštini mogu javno da govore, tako da bi eventualnim bojkotovanjem izbora izgubili mogućnost da u naredne četiri godine neko čuje ono što žele da kažu.

Bojan Klačar, politički analitičar, smatra da poruke o mogućem bojkotu izbora koje šalje Savez za Srbiju služe da temu o fer izbornim uslovima vrate u fokus domaće i inostrane javnosti. Takođe, prema njegovom viđenju, pominjanjem bojkota, Savez svojim biračima želi da pokaže u kakvim teškim uslovima trenutno deluje.

– Kada je u pitanju Savez za Srbiju, smatram da u ovom momentu ima mnogo razloga koji pretežu na stranu učešća na budućim izborima. Na prvom mestu, smatram da bojkot ne bi bio jedinstven, jer svi oni koji sebe nazivaju opozicijom na njega ne bi pristali. Drugo, bojkotom bi članice Saveza sebi zatvorile i ono malo prostora koji imaju u javnosti, usled participiranja u parlamentu – kaže Klačar.

Prema njegovom mišljenju, u datom istorijskom trenutku skoro da nema niti jednog razloga da Savez za Srbiju bojkotuje neke naredne izbore. Kada je reč o izbornim uslovima, Klačar ukazuje da gotovo ne postoje šanse da se oni promene nabolje, jer tako nešto ne odgovara vladajućoj koaliciji, dok opozicija još uvek nije izašla ni sa kakvim konkretnim predlozima.

Narodnjaci i naprednjaci razmenili oštra saopštenja

„Sve što piše u saopštenju SNS-a je obična laž. Stara tehnika da nasilnik optužuje žrtvu se nastavlja. Dolaskom na vlast SNS-a na velika vrata je uvedena tehnika vređanja, omalovažavanja i maltretiranja političkih protivnika“, saopštila je juče Narodna stranka reagujući na navode novosadskih naprednjaka. „Poručujemo SNS-u da nastavljamo borbu protiv uništavanja Novog Sada. Nećemo odustati od namere da novosadsku javnost pravovremeno obaveštavamo o svim nezakonitostima i marifetlucima stvarnog gradonačelnika Andreja Vučića. Andreju Vučiću poručujemo da smo protiv privatizacije JKP Stana“, navodi se u saopštenju. Prema pisanju medija Gradski odbor SNS prethodno je saopštio da je su poverenik Narodne stranke za Vojvodinu Borislav Novaković i još četiri neidentifikovana muškarca u noći između ponedeljka i utorka, oko ponoći u Temerinskoj ulici fizički napali člana Izvršnog odbora SNS i direktora JKP Gradsko zelenilo Miloša Egića. „Ovo je drugi fizički obračun Borislava Novakovića u roku od pet dana, što dokazuje da su koaliciji oko Jeremića i Đilasa brutalni napadi i pozivi na krvoproliće postali način delovanja. Takvim ponašanjem samo potvrđuju na šta su sve spremni kako bi se dokopali fotelja, i šta sve građani mogu da očekuju od njih“, navodi se u saopštenju GO SNS, u kome se aludira na nedavno privođenje Novakovića zbog koškanja sa policijom prilikom uklanjanja bašte kafića u Vrbasu. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari