Borel poručio Beogradu i Prištini da su neprihvatljive dodatne provokacije na severu Kosova 1Foto: Beta/European Council/Mario Salerno/DS

Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je danas da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su „neprihvatljive“ sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

„Srbija i Kosovo moraju da bezuslovno deeskaliraju situaciju na terenu time što će se odmah povući specijalne policijske jedinice i skloniti blokade na putevima“, naveo je Borel u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

On je rekao da Srbija i Kosovo moraju naći rešenja da se smiri situacija i dogovoriti se o tome kako ići napred, kao i da će EU „aktivno podržati te napore“.

„I kosovske i srpske vođe u punoj su meri odgovorne za bilo koje rizike za bezbednost i dobrobit zajednica na Kosovu i u Srbiji. Ja sam to naglasio u svojim pozivima predsedniku (Aleksandru) Vučiću i premijeru (Aljbinu) Kurtiju ove nedelje“, rekao je Borel.

Kako je naglasio, dijalog uz posredovanje EU ostaje jedina platforma gde se razmatraju i rešavaju sva otvorena pitanja između strana, uključujući pitanja koja se odnose na slobodu kretanja i registarske tablice i rekao da „snažno poziva Kosovo i Srbiju da je iskoriste“.

Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana je prvi pozitivan korak, rekao je Borel i dodao da je presudno da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o tome kako ići dalje i naći održiva rešenja koja su interesu građana.

„Ponavljamo – očekujemo i od Kosova i od Srbije da se vrate na pospešivanju okruženja koje vodi do pomirenja, regionalne stabilnosti i saradnje za dobrobit svojih gradjana. To je presudno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizacija njihovih odnosa, što je potrebno i za obe strane da napreduju na svom putu ka EU“, rekao je Borel.

On je izjavio da je u kontaktu sa generalni sekretarom NATO, kome se zahvalio na izvanrednoj saradnji izmedju Kfora i Euleksa.

„Kfor ima ključnu ulogu u podršci regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, zaključio je visoki predstavnik EU.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Borel poručio Beogradu i Prištini da su neprihvatljive dodatne provokacije na severu Kosova”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.