Borelj: Bojkot izbora u Srbiji nije opcija 1Foto: EFE/STEPHANIE LECOCQ

Sa posebnom zabrinutošću gledamo na politički pluralizam u Srbiji i pozivamo sve političke aktere da smanje tenzije i izgrade konstruktivni dijalog, jer su ovi izbori naročito važni, ocenio je za N1 visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Mi ćemo koristiti mogućnosti članstva da izvršimo uticaj na zemlje da bismo doveli prosperitetnu demokratiju na Zapadni Balkan, rekao je Borelj uoči sutrašnjeg Samita EU – Zapadni Balkan koji će se održati kao video-konferencija.

Borelj je ukazao da je važno da građani i politički akteri imaju puno poverenje u integritet izbornog sistema i da će predstojeći izbori biti održani u skladu sa svim preporukama, kao i da će uloga medija, s obzirom na uslove u pandemiji koronavirusa, biti važnija nego ikada.

Moramo da pozovemo vlasti u Srbiji da u potpunosti primene ono na šta su se obavezali tokom međustranačkog dijaloga. Nadam se da će izborni uslovi biti ispunjeni, a mi ćemo biti tu da izgradimo konstruktivni dijalog između strana, predočio je evropski šef diplomatije.

Borelj smatra da bojkot nije realna opcija, zbog čega EU poziva sve političke aktere da učestvuju u izborima i zastupaju interese svojih glasača. Upitan da li će EU nadgledati izborni proces, Borelj je rekao da jedino mogu da se pošaju posmatračke misije.

U ovom trenutku ne znam da li smo pozvani da to uradimo. Sada ne mogu da odgovorimo na to pitanje, jer zemlja u kojoj se održavaju izbori mora da pozove posmaračku misiju, predočio je on. Govoreći o Kosovu, Borelj je rekao da ne vidi da bi trebalo da „budemo veći katolici od pape“.

Nije na nama da kažemo Srbima i Kosovarima šta treba da dogovore, a šta ne, naša uloga će biti da olakšamo dijalog.

Ako se slože oko nečega, mi ćemo da to prostudiramo, jer će sporazum između Srbije i Kosova imati posledice i kolateralne efekte na ostatak regiona, ali u principu to mora da bude slobodan i fer dijalog dve strane, zaključio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari