Borelj: Dogovor Beograda i Prištine o mapi puta za primenu energetskog sporazuma veliki i važan korak 1Foto: EPA-EFE/ KHALED ELFIQI

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da je dogovor Beograda i Prištine o mapi puta za primenu sporazuma o energetici veliki i važan korak u dijalogu dve strane uz posredstvo EU.

„Ovo je veliki i važan korak napred u dijalogu uz posredstvo EU i doneće konkretne rezultate za sve građane. Radujemo se nastavku rada na narednim koracima“, napisao je Borelj na Tviteru.

Borel je naveo da je danas telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kako bi im čestitao na današnjem dogovoru.

Mapu puta za primenu sporazuma o energetici ranije danas su usaglasili glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), na čijem je čelu Borel, pozdravila je usvajanje mape puta, ocenivši da je to korak napred u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u korist svih građana. EEAS je pozvala obe strane da ostvare napredak i u primeni svih drugih postignutih sporazuma.

EEAS navodi da mapa puta postavlja jasne rokove i konkretne korake za implementaciju energetskih sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine. Oba sporazuma su samo delimično sprovedena, dok relevantni elementi još nisu primenjeni, navodi se.

Elektrosever, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu prema kosovskom zakonu, počeće zahvaljujući današnjem sporazumu da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom. To otvara put ka okončanju netransparentne i neregulisane prakse, navodi EEAS.

Evropska unija je zatražila od sekretarijata Energetske zajednice da nadgleda tehničku implementaciju komercijalnog aranžmana Elektrosevera i Kosovske kompanije za distribuciju energije (KEDS), dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari