Opozicija na Kosovu: Vlast prihvatila sporazume o energetici koje je žestoko kritikovala 1Zgrada Vlade Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Predstavnici opozicije u skupštini Kosova ocenili su da su vladajući pokret Samoopredeljenje i vlada Aljbina Kurtija danas u Briselu prihvatili sporazum o energetici koji su, kada je potpisan, 2013. i 2015. žestoko kritikovali.

Poslanik Demokratske partije Kosova, Ferat Šalja izjavio je za agenciju KosovaPres da te sporazume treba primeniti, a ne da ostanu na papiru.

On je optužio Samoopredeljenje da se tokom opozicionog delovanja protivio svim sporazumima sa Srbijom.

„Upravo ova vlast, dok je bila u opoziciji, vređala je, psovala, ocrnjivala sporazume i linčovala aktere na najvišem mogućem nivou,… ljudskom, političkom i nacionalnom, a danas sprovodi do zareza sve sporazume“, rekao je Šalja.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj smatra da ovaj sporazum neće biti sproveden kako je potpisan, pošto, kako je naveo, „Srbija nikada nije poštovala ono što je potpisala“.

„Skeptičan sam da će oni biti sprovedeni prema smernicama koje su sačinili i potpisali“, kazao je on.

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je kritikovao Kurtijevu vladu jer je, kako je dodao, „kada su postignuta dva energetska sporazuma, (Kurti) to nazvao sporazumima koji legalizuju uticaj Srbije na Kosovu“.

Rekao je da „gradjani Kosova moraju da čuju od njega (Kurtija) da li će ova dva sporazuma – prihvaćena bez ikakvih promena i potpuno utemeljeno proglašena – legalizovati ili ne uticaj Srbije na Kosovu“.

„DSK je kontinuirano i dosledno podržavao – juče i danas – sporazume u interesu Kosova, koji imaju za cilj ostvarivanje punog suvereniteta Republike Kosovo“, napisao je Abdidžiku na Fejsbuku.

Glavni pregovarači Besnik Bislimi i Petar Petković postigli su jutros u Briselu dogovor o sprovođenju mape puta za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji u opštinama na severu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari