Borelj i Osmani u Briselu razgovarali o napretku dijaloga Beograda i Prištine 1Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR POOL

Šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani ocenio je da će uspeh dijaloga Priština – Beograd, koji se odvija u Briselu, doprineti prevazilaženju razlika i stvaranju stabilnog i bezbednog regiona.

Osmani je to rekao u Briselu, na sastanku sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom, ističući da će uspeh dijaloga i normalizacija odnosa Prištine i Beograda biti osnov za povećanje regionalne saradnje.

„Možete da računate na Severnu Makedoniju kao na stabilnog partnera u regionu, zemlju koja je uvek spremna da u okviru svojih mogućnosti pomogne ovakve napore”, rekao je Osmani.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, Osmani, koji boravi u radnoj poseti Briselu, razgovarao je sa Boreljom o predstojećim pregovorima sa EU i o „zajedničkim naporima koji visoki predstavnik pravi zajedno sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je, posle susreta dvojice zvaničnika, da je Borelj rekao Osmaniju da EU očekuje od nove severnomakedonske Vlade da nastavi da ispunjava preuzete obaveze prema Uniji i da održi i ubrza primenu reformi.

„To se pre svega odnosi na vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupciju kao i dalje jačanje dobrosusedskih odnosa”, navodi se u saopštenju EEAS.

Borelj je rekao da će Evropska komisja takođe u oktobru izneti znatan ekonomski i investicioni plan za podršku dugoročnog oporavka Zapadnog Balkana i približavanja regiona Uniji.

Evropski zvaničnik je pozdravio makedonski doprinos zajedničkim bezbednosnim i odbrambenim misijama i operacijama EU, kao i činjenicu da se nivo usklađenosti severnomakedonske spoljne politike sa spoljnopolitičkim stavovima EU povećao poslednjih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari