Borelj zatražio slanje dodatnih snaga EULEX-a na Kosovo 1Foto: EPA-EFE/ KHALED ELFIQI

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj zatražio je od zemalja članica EU da pošalju dodatne jedinice EULEX-a na Kosovo. Mnoge članice EU složile su se sa Boreljevim zahtevom i spremne su da povećaju kapacitete EULEX-a, ukoliko je potrebno, kazao je na nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Ujedno je poručio da će specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak u sredu posetiti Prištinu i Beograd.

Ocenio je da se situacija u vezi sa Kosovom pogoršava.

„Poslednji incidenti potvrdili su da postoji zabrinjavajuće vrtoglavo opadanje u odnosima, sa oštećujućim posledicama po građane Kosova, Srbije i celog regiona“, poručio je.

Od avgusta se, kaže, suočavaju sa krugom konfrontacija, provokacija, koje su u poslednjih par dana eskalirale i izazvale „ozbiljne bezbednosne incidente“, uključujući napade na EULEX i Kosovsku policiju.

„Barikade blokiraju ulice, naoružani ljudi šetaju ulicama, to nije nešto što smo spremni da prihvatimo. To nije prihvatljivo, to ne prihvatamo od naših partnera koji teže evropskoj budućnosti“, kazao je.

Još je jednom, kao i u prethodna dva obraćanja poručio da se barikade moraju ukloniti, te da se mora „povratiti mir“.

Pozvao je obe strane da se uzdrže od nasilja i provokacija.

Ključno za evropski put Srbije i Kosova je, kaže, povratak dijalogu uz posredstvo EU, te se strane moraju vratiti istom.

Ujedno je poručio i da je tzv. francusko nemački preglog podržan od strane 27. država članica EU.

Na vozilo EULEX-a je 10. decembra oko 21.30 časova, u trenutku kada se ovo vozilo iz pravca Južne Mitrovice približavalo barikadi u Rudaru, bačena šok-bomba. Ovu vest saopštio je sam EULEX narednog dana, što je bio povod za seriju najoštrijih osuda međunarodnih zapadnih misija i diplomata.

Prema poslednjim informacijama, na Severu je raspoređeno oko 135 policajaca EULEX-a.

U martu ove godine nakon početka rata u Ukrajini, EULEX je privremeno pojačao svoje jedinice rezervnom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske. Žandarmi su 18. jula napustili Kosovo.

Redovne jedinice Policije EULEX-a do jesenas su se sastojale od 105 poljskih policajaca koji su bili stacionirani u Mitrovici, a početkom novembra pridružilo im se i pojačanje kada je stigla 23-člana ekipa karabinjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari