Boris Tadić jedini kandidat za predsednika stranke 1Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Nakon višemesečnog pregovaranja, u subotu 15. januara u Narodnom pozorištu u Nišu, trebalo bi da bude održana izborna skupština na kojoj bi se konačno Demokrate Srbije ujedinile sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića. Ukoliko zbog epidemiološke situacije ne bude dozvoljeno okupljanje u niškom pozorištu, skupština ujednjenja mogla bi da se održi i putem zooma, ističu sagovornici Danasa i dodaju da je zbog objektivnih okolnosti dosta toga pod znakom pitanja, ali da je za sada jedino sigurno da će predsednik te ujedinjene stranke biti Boris Tadić i da će ta nova straka u nazivu zadržati skraćenicu SDS.

“ Verovato će u nazivu stranke doći do neke promene pred predaju liste za aprilske izbore, a novi naziv trebalo bi da pomiri nazive- Demokrate Srbije i Socijaldemokratsku stranku. Ima predloga da se nova straka zove Savez demokrata Srbije, Sjedinjene demokrate Srbije, ili Socijaldemokrate Srbije. Ideja je da zbog bolje komunikacije sa građanima ostane skraćenica SDS”, kaže za Danas Slobodan Milosaveljević, bivši ministar u Vladi Zorana Đinđića, koji je, nakon brisanja iz članstva DS zajedno sa velikim brojem demokrata osnovao pokret Demokrate Srbije.

On napominje da su među Demokratama Srbije, koji će se u subotu ujediniti sa SDS Borisa Tadića naći Božidar Đelić, Dragan Domazet, Gorica Mojović, Dragoslav Šumarac, Goran Ćirić, ali ne i Branislav Lečić. Iako su svi mediji svojevremeno preneli da je Lečić izabran za prvog predsednika Demokrata Srbije, Milosavljević tvrdi da Lečić nikada nije bio predsednik, ali ni član tog pokreta .

“Leka je bio kandidat na izborima za predsednika DS. Ti izbori su još u sudskoj proceduri. Kako će se rešiti ne znam, ali Lečić pošto pretenduje na mesto predsednika DS, u postupku koji još trajepred Upravnim sudom, ne može da bude, niti je bio predsednik, ali ni član Demokrata Sbije. Lečić neće biti ni član te nove priče koja će nastati ujednjenjem u subotu. Ako bi to uradio sam bi sebe diskvalifikovao iz borbe za mesto predsednika DS pred sudskim organima”, napominje Milosavljević, dodajući da ni on lično nije kandidat za neku funkciju u novoj ujedinjenoj stranci.

Uprkos spekulacijama da će udmoljenje naći u novoj ujednjenoj stranci Dragan Šutanovac, bivši predsednik DS kaže za Danas da nema te ambicje i dodaje da se nije ni iščlanio iz DS. U novu ujedinjenu stranku neće, kako kaže, ni Radoslav Milojičić, bivši poslanik DS koji je isključen iz stranke. On nije želeo za Danas ni da demantuje, ali ni da potvrdi da li osniva novu stranku. Uprkos našem insistiranju na konkretnom odgovoru, Milojičić je više puta ponovio- nemam komentar.

Dragoslav Šumarac, funkcioner Demokrata Srbije kaže da je uglavnom poznata vladajuća struktura te nove stranke. Da je nesporo da će Boris Tadić biti novi predsednik te ujednjene stranke,a načelni je dogovor da u ime SDS potpredsednici stranke budu Goran Bogdanović, Goran Radosavljević, Mikica Stanković, dok bi potpredsednici stranke u ime Demokrata Srbije bili- Nada Kolundžija, Vojisav Jankvić i general Petar Radojičić. Vida Ognjenović mogla bi da postane predsednik etičkog komiteta nove stranke. Šumarac kaže i da će Demokrate Srbije predložiti više kandidata za članove predsedništva, a da će direktor stranke biti kadar iz SDS Zdravko Sranković.

“Sve demokrate će konačno ponovo biti na jednom mestu. Ovim ujedinjenjem vraćamo se počecima Demokratske stranke“, kaže Vida Ognjenović za Danas, a na pitanje zar članovima Demokrata Srbije ne smeta ujednjenje sa Borisom Tadićem koji je kumovao razbijanju Demokratske stranke, sagovornica Danasa kaže da su stranke živi organizam, ali i da su prilike u DS bile takve da je Tadić morao da napusti DS. Pod drugim okolnostima i članovi Demokrata Srbije napustili su Deokratsku stranku.

“ Sada se ponovo ujednjujemo, a verujem da će doći vreme da nam se pridruži i Demokratska stranka na čijem je čelu Zoran Lutovac“, kaže Ognjenovićeva, a Milosavljević pita zašto se samo Tadiću spočitava napuštanje i razbijanje DS, kada je to isto uradio i Dragan Đilas, koji danas na posredan način gospodari Demokratskom strankom.

On ističe da su Demokrate Srbije nazivane svakakvim imenima-koaloboracionistima, izdajicama, ali da se pokazalo da niko od njih nije u bilo kakvoj komunikaciji sa Vučićem. Sagovornici Danasa ističu da im je cilj svrgavanje “ove štetočinske vlasti” i da je to moguće sa jednim zajedničkim predsedničkim kandidatom opozicije. Ali, kako kažu, ukoliko opozicija na čijem je čelu Dragan Đilas ne želi dogovor oko zajedničkog kandidata Boris Tadić bi trebalo da se kandiduje za predsednika Srbije.

“Kandidatura Tadića bila bila bi dobra stvar i za stranku, ali i zemlju “, kaže Ognjenovićeva .

I dok u Demokratama Srbije otvoreno za Danas govore o ujednjenju i svim narednim potezima koji slede, u SDS Borisa Tadića vlada tišina. Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS poručuje samo za Danas da će se njegova stranka oglasiti narednih dana kada situacija bude jasnija.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić u jednom od prazničnih intervjua najavio je da će tokom januara doći do ujedinjenja SDS i Demokrata Srbije, stranke koja je nastala cepanjem Demokratske stranke. Najavio je da će SDS tim ujedinjenjem „okupiti istinske borce protiv režima koji znaju kako se pobeđuje“.

„Verujem da tek nakon ovog ujedinjenja kreće istinska opoziciona borba u Srbiji, vrednosno i politički srodnih opcija sa jasnim političkim ciljem i programom. To je konačno oživljavanje izvorne misije Demokratske stranke koja je mnogo više od njenog formalnog imena“, ocenio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.