Boris Tadić održao govor u Berlinu: Postoji globalni zadatak naše ere 1foto: SDS

Bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ispred Nizami Gandžavi centra učestvuje na Svetskom zdravstvenom samitu, koji u Berlinu organizuje Svetska zdravstvena organizacija, prenosi SDS.

Kao govornik na panelu “Zdravlje za mir”, Boris Tadić govorio je međuzavisnosti izgradnje mira i bezbednosti u oblasti zdravlja.

„Rat je najveća pretnja po zdravlje. Baš kao što je i u medicini najvažnija prevencija bolesti, prevencija rata bi morala da bude najvažnija u oblasti održavanja i izgradnje mira. Globalni zadatak naše ere je izgradnja multilateralnih institucija koje bi se bavile prevencijom konflikta. Prevencija konflikta je potpuno zanemarena i o tome govori i činjenica da Nobelovu nagradu za mir nikada nije dobio neko ko je prevenirao rat, već isključivo oni koji su doprineli miru nakon što se rat već desio”, istakao je Tadić.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, Tadić je ukazao na to da se države ponašaju često kao pojedinci i da bi se psihološki mehanizmi koje nauka prepoznaje kod pojedinaca, mogli primeniti i na ponašanje država.

”Razumevanje prirode sukoba je mnogo teže, nego prosto optuživanje i isticanje krivice suprotne strane. Međutim, ako bismo razumeli ponašanja država, na način na koji razumemo i ponašanja pojedinaca, to bi moglo umnogome doprineti ne samo prekidu sukoba, već i njihovoj prevenciji. Rat u Ukrajini je sukob proistekao i iz narcizma malih razlika, frustracija, inata, ponosa. I šta god da je stvarni i politički uzrok sukoba, ovi psihološki mehanizmi svakako doprinose njegovom toku i intenzitetu. Zato je od ogromnog značaj razumeti i psihološke generatore i uvrstiti ih u traženje mehanizama za izgradnju mira”, podvukao je Tadić.

Svetski zdravstveni samit u organizaciji Svetske zdravstvene organizacije se održava od 16. do 18. oktobra u Berlinu i okuplja najveće globalne eksperte iz oblasti zdravstva, politike i drugih relevantnih oblasti, kao i najviše predstavnike ključnih međunarodnih organizacija poput Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša i direktora Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma, prenosi SDS u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari