Borko Stefanović poručio naprednjacima: Toliko ličite na Pjongjang da je neprijatno 1foto FoNet Zoran Drekalović

„Živimo u nakaradnom sistemu vrednosti u kome nema odgovornosti. Moraju biti utvrđeni propusti i odgovornost u sistemu za dva masovna ubistva i zato je neophodno osnovati anketni odbor koji će se time baviti“, rekao je Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranketokom rasprave u Skupštini Srbiji.

On je rekao da mora konačno da se utvrdi odgovornost, koja ne postoji od kada je SNS došao na vlast, jer niko nije odgovarao ni za jednu aferu.

„Zato je važno da ova tragedija ne prođe sa ‘desilo se’. Moglo je i pre tragedije u školama da bude 1.200 policajaca, moglo je da bude uzeto oružje, mogao je da bude usvojen ‘Aleksin zakon’, ali se ništa od toga nije dogodilo jer ste opčinjeni vlašću i foteljama i samo vam je to važno“, rekao je Aleksić vladajućoj većini na sednici Skupštine Srbije“, rekao je Aleksić i zamolio suprotnu stranu da shvate ozbiljnost teme, da shvatite šta znači odgovornost.

To je reč, kako je rekao, koja se izgubila u prethodnoj deceniji, koja u privatizovanoj državi ne postoji u sistemu gde smo svi žrtve, bez obzira kojoj stranci pripadate ili ste dete ili penzioner. Svi smo u tom nakaradnom sistemu vrednosti. Hoćemo li da se bavimo prevencijom, ili pritiscima kada se desi neka nesreća.

„Sve afere su prošle bez odgovronosti, jer su razbijene institucije, samo što neki hoće da priznaju, a neki ne. Razbijeno je pravosuđe, policije, oni su na usluzi onima koji danas vladaju. Neko ima veću, neko manju odgovornost“, rekao je Aleksić i dodao da oni koji danas upravljaju državom ne mogu da imaju istu odgovornost kao oni koji 10 godina vode državu.

Prema njegovim rečima ovaj anketni odbor je važan jer se prvi put formira tako nešto da bi se utvrdile odgovornosti. Poručio je da mediji godinama satanizuju ljude, šire podele među građanima, a raznorazne emiisije prave haos od čega korist ima samo vlast.

„Govorili smo o milion tema, a na svako naše pitanje dobili smo targetiranje u medijima. Sećate se Savamale, tada nije bilo nikakve odgovornosti, tako je ostalo na svemu. Da li umešan Siniša Mali ili ne, prosto tako je ostalo. Onda smo imali aferu helikopter, pa Krušik, gde je bio jedan od aktera otac Nebojše Stefanovića, bivšeg ministra. Uhapsili ste Aleksandra Obradovića, uzbunjivača. Pa smo imali aferu Jovanjice, ni tada nije bilo odgovornosti vlasti. Pa imate slučaj naplatne rampe u Doljevcu, gde nemamo dva minuta snimka kako bi građani znali šta se desilo. A gde su lažni doktorati, pa ubistvo Olivera Ivanovića za koje je reklo da se će otkriti nalogodavci, pa ništa od toga. Nema odgovornosti, svi spavaju… Imamo i pljačku u Telekomu, pa Rio Tinto, gde je Vlada Srbije prekršila zakonske odredbe i niko nije snosio odgovornost. Pa ubistvo Vladimira Cvijana od kojeg bežite kao đavo od krsta. Važan je anketni odbor da ne prođe po principu desilo se… Nedeljama građani traže institucionalnu odgovornost, da predsednik kaže vi ste hijene, ološ, umreću ću i boriću se iz groba, šalje poruku da neće otići sa vlasti živ. Čovek pominje mrtvu decu, mrtvu decu…“, poručio je Aleksić, na šta su naprednjaci Milenko Jovanov i Vladimr Orlić žestoko reagovali optužujući Aleksića da spominje mrtvu Vučićevu decu .

Iako je Aleksić više puta spominjan i optužovan redsednik parlamenta nije mu dozvolio repliku što je osudio i poslanik koalicije NADA Predrag Marsenić.

On je ocenio i da je zbog kontramitinga SNS oslabljena pozicija Srba na Kosovu i Metohiji.

„Ne shvatam razlog zašto ste vi pravili taj kontramiting. Ne shvatam koliko ste stotina autobusa doveli sa Kosova i Metohije, pa je bila oslavljena pozicija našeg naroda dole. Uvek osuđujem Kurtija, ali ja očekujem od njega da to radi, a vi stalno pravite greške. Kada kažete mi nećemo pomoći Kosovu da bude deo međunarodnih institucija, ali to se od nas ne traži. Predsednik je na CNN zabašurio odgovor da neće nikada priznati Kosovo i Metohiju. Niste uspeli da odgovorite na pravi način, ugrozili ste poziciju Srba na Kosovu i Metohiju“, naveo je Marsenić, koji je , poput Aleksića zaslužio niz naorednjačkih replika.
.
Buru negodovanja iz redova SNS izazvalo je i obfaćanje Borka Stefanovića , posnika Ujedinjenih koji je rekao da se Aleksa Šantić okreće u grobu zbog načina kako ga danas naprednjaci i redsednik države citiraju .

On je upitao i poslanike SNS da li čuju huk naroda na ulicama .

„Anketni odbor koji danas treba da napravimo zajednički, svi predstavnici građana Srbije, jeste normalan i razuman čin da se utvrde činjenice i da se daju konkretni predlozi kako iz toga da izađemo. Zna se ko je neposredni krivac, to su ubice koje su povuke ubarač. Vi ne razumete razliku između krivice, objektivne ,subjektivne i političke odgovornosti. Građani Srbije ne znaju sve činjenice“, rekao je Stefanović i naveo da se 11 godina promovišu lažni heroji, kriminalci, da ih voditelji teraju da kažu da su za SNS.

Prema njegovim rečima odnos većine prema Anketnom odboru je najbolji pokazatelj kako se odnose prema potrebi naroda da se dođe do istine o tome koja je to bila streljana, ko je vlasnik, kako se zove osoba koja je dozvolila detetu od 12 godina da upucava pištolj, ko je dozvolio da se u školi ne pokrene pedagoški postupka prema tom detetu, odakle ocu više komada dugog naoružanja…

“ To se traži da se razotkrije, a te činjenice još ne znamo, ali ćemo saznati. Kako je moguće da ubica iz Dugane uz ogromne propuste i pored prijave MUP-a nije procesuiran, kako je moguće da nije dobio sudsku odluku, jurio komšije kocem, ubijao pse… Zašto je Viši sud u Beogradu dozvolio da Kristijan Golubović ne ide u zatvor, jer obavezan je da završi ugovoren posao. Misli se na Farmu ili Zadrugu“, pitao je Stefanović.

Dejan Bulatović, samostalni poslanik odmah je reagovao optužujući Stefanovića da je najnemoralniji poslanik koji zloupotrebljava tragediju koja se dogodila.

Stefanoviću je odgovorio i Jovanov koji je rekao da čuje huk naroda Srbije i upitao čuje li ga opozicija, jer se zatvorila u uski krug samoproglašene elite. Poručio je i da dok ta elita ne dobije podršku građana na izborima, dotle mogu samo da mrze. Jovanov je naveo i da za razliku od bivšeg režima dnevni red vlade ne sastavlja u nekim ambsadama, na šta je poslanik Ujedinjenih rekao da ne zna da li su se sednice vlade dogovarale u ambasadama, ali da zna da se dnevni red danas sastavlja na Andrićevom vencu .

„Toliko ličite na Pjongjang, da je neprijatno pa smo zato i učestvovali na prošlim izborina. Ako već čujete huk, organizujte svoje mitinge subotom, a mi ćemo petkom. A mi ćemo braniti uvek Srbiju koja slobodu da postigne na pravim slobodnim izborima““ , poručio je Borko Stefanović.

Obzirom da je predsednik parlamenta neprekidno upadao Stefanoviću i drugim poslanicima opozicije u reč , Miodrag Gavrilović je zamolio , kako je rekao. „predsednika parlamenta Vladimira Orlića da izrekne opomenu poslaniku Vladimiru Orliću“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari