"Umesto ukidanja rijalitija, ukinuli ste škole": Opozicija i vlast u klinču već na samom početku sednice Skupštine Srbije 1foto FoNet Zoran Mrđa

Poslanici Skupštine Srbije na početku današnje rasprave pitali su premijerku da li je ukinula ministarstvo prosvete, odlukom o prevremenom završetku školske godine i da li će povući iz skuštinske procedure Zakon o upravljanju preduzećima, koja su u svojini države, kao i da li je o tom nacrtu zakona konsultovana Agencija za borbu protiv korupcije.

Poslanici su pitali i da li je saopštenje RTS pisala šefica informativne službe Srpske napredne stranke, a poslanike vlasti je zanimalo ko je režiser, a ko producent protesta „Srbija protiv nasilja“.

Robert Kozma, poslanik zeleno levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd upitao je Ministarstvo prosvete i v. d ministara Đorđa Milićevića šta je razlog što se ne sprovodi državna matura i da li je razlog što softverski sistem koji je plaćen milionima evra ne radi. I da li je zbog toga i državna matura odložena za 2025/2026. godinu.

On je pitao i premijerku Anu Brnabić da li vlada planira da potpuno ukine ministarstvo prosvete, jer izgleda da državni sekretari, roditelji i nastavnici nisu konsultovani kod odluke da se naprečac završi školska godina.

„Umesto ukidanja rijalitija, ukinuli ste škole. Poručili ste da su nastavnici nebitni“, rekao je Kozma, a Danijela Nestorović, poslanica kluba Zajedno-Moramo pitala je ko je platio albanskim prevoznicima da voze Srbe sa Kosova na Vučićev kontramiting. Ko je sa srpske strane napravio aranžman sa albanskim prevoznicima na Vučićev kontramiting.

„Na koji način je plaćena ta usluga za prevoz Srba s Kosova u Beograd“, pitala je Nestorović.

Ona je pitala i ministarku zdravlja Danicu Grujičić da li je zatraženo mišljenje ili izveštaj iz zdravstvene ustanove iz Gnjilana o zdravstvenom stanju i radnjama koje su zdravstveni radnici preuzeli prilikom povreda i lečenja Momčila Vučkovića.

„Kao što je opšte poznato, pomenuti gospodin preminuo nakon nesavesnog lečenja lekara pa bi ovaj izveštaj bio veoma dragocen u borbi njegove porodice za ostvarenje pravde“, rekla je ona.

Nestorovićeva je pitala i da li je pre dostavljanja Zakona o upravljanju preduzećima koja su u svojini države konsultovana Agencija za borbu protiv korupcije, jer su rizici od korupcije preveliki.

Radmila Vasić, poslanica Dveri pitala je da li će zbog Beograda na vodi biti srušen beogradski sajam i most koji je preživo i Nemce. Pitala je i kada će predsednik parlamenta zakazati sednicu posvećenu Kosovu i Meteohiji.

Bojanu Bukumirović, poslanicu Zavetnika zanimalo šta su ministarstva pravde i inostranih poslova učinili zbog odluke Hrvatske od pre godinu dana da zabrani ulazak i tranzit kroz tu zemlju poslanicima Zavetnika, nakon posete Jasenovcu. I zašto je izostala reakcija ambasadorke Srbije u Hrvatskoj Jelene Milić.

Slavica Radovanović, poslanica Narodne stranke zatražila je odgovornost ministra za rad Nikole Selakovića i smenu direktora državnog doma za stare u Jagodini zbog lažnih slika koje su prikazali javnosti, inače nehumanom stanju, u tom domu za stare. Ona je pokazala fotografije kako izgledaju sobe, terase, klozeti.

„Vi ministre Selakoviću učestvujete u lažima, a mene nazivate lažovom. Da li ministar zna da u ovom domu postoji prostorija psiho gerijatrije. Ovi su ljudi pod ključem, ne mogu mesecima rođaci da ih obiđu“, pitala je Radovanovićeva.

Poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović pitala je premijerku Srbije Anu Brnabić da li joj je neprijatno zbog saznanja da Srbija tone u medijski mrak.

„Naročito ako imamo u vidu jučerašnje saopštenje RTS. Kad ovo saopštenje pre izgleda kao da ga je pisala šefica info službe SNS ili neko drugi iz režimske mašinerije klevete i laži. Zašto neprimereno utičete na uredništvo RTS koji se više trudi da se ne zameri u ugodi Aleksandru Vučiću nego da poštuje zakonske obaveze javnog servisa“, pitala je ona.

Andrijana Avramov, poslanica Srpske napredne stranke osudila je opoziciju da na protestu protiv nasilja sprovodi strašno nosilje, noseći lutke obešenog predsednika. Upitala je i zbog čega se prezi i ugrožava život Danila, Vučićevog sina i mladića koji ima samo 25 godina i koji je prošle godine izgubio majku.

Ona je pročitala i tvitove upućene Danilu, a onda je pitala opoziciju ko je režiser, a ko producent protesta.

“ Verujem da naši građani to znaju, a znamo i mi. Nasilnici se promovišu na tim protestima, a mi najoštrije moramo da osudimo nasilnike“ , rekla je Avramov, poručujući opoziciji da su aplauzi kratkog daha.

„Istrebićete sami sebe, zloupotrebom monstruoznih tragedija. Vratiće vam se kao bumerang „, poručila je Avramov, uz aplauze naprednjaka, i glasno negodovanje opozicije.

Zoran Lutovac, poslanik DS, rekao je da vladajuća stranka nije shvatila svrhu sednice Skupštine koja se upravo održava.

„Neophodno je utvrđivanje odgovornosti, ispunjavanje zahteva… Umesto toga, sednica se koristi za negiranje odgovornosti. Treba da raspravljamo o nekom tehničkom izveštaju REM, umesto o članovima REM-a i njihovoj odgovornosti. Odgovornost je prvi korak ka formiranju normalne i uređene države. Otuda ovi zahtevi i oko njih nema pogađanja i nema rasplinjavanja“, naglasio je on.

Nakon što je Zoran Lutovac rekao da se na televizijama „kao dečiji program navodi kad Vučić govori o svojoj deci“ reagovao je predsedavajući Vladimir Orlić, napominjući da je Lutovac ovom konstatacijom podržao „divljačko dobacivanje Srđana Milivojevića sa mesta“.

Milenko Jovanov, poslanik SNS, vikao je na sednici Skupštine, govoreći opozicije da bi trebalo da je bude sramota što, kako kaže, progoni decu predsednika Srbije. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić izrekao je opomenu poslaniku DS Srđanu Milivojeviću zbog toga što je, kako je rekao Orlić, dobacivao sa mesta.

Nebojša Bakarec, pitao je Lutovca, kog je nazvao „šefom žute stranke“ da li je njegovo zalaganje za uređenju državu to kad preti smrću poslanicima SNS i šamaranju Milenku Jovanovu.

„Oni su rekli da će nas ozbiljno juriti po ulicama i ozbiljno ubijati… Vi ste, uvaženi poslaniče, preteli gospodinu Jovanovu da ćeš mu zavaliti šamarčinu“, rekao je Bakarec.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni odgovorila je da nije opozicija ta koja počela da pominje decu Aleksandra Vučića, već to učinio predsednik Srbije.

„Vučić je zloupotrebio svoju decu, svoju porodicu. Mora da prestane to da radi, nisu ta deca kriva“, navela je Tepićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari