Borko Stefanović: Spominjanje međusobnog priznanja Srbije i Kosova u izveštaju EP iznenađujuće 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović izjavio je da je spominjanje međusobnog priznanja Srbije i Kosova u izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, kao uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, jako iznenađujuće jer „nije normalno tražiti od Srbije da podržava rasparčavanje sopstvene zemlje“.

„Priznanje nezavisnosti Kosova u formalnom smislu kao akt priznanja ne postoji kao deo pregovaračkog okvira koji se nalazi pred Srbijom“, rekao je Stefanović za TV Insajder i dodao da misli da će tako ostati dok se ne promeni način odlučivanja u EU i činjenica da još pet država nije priznalo nezavisnost Kosova.

„Prosto, to je pitanje koje nas čeka, pitanje našeg diplomatskog umeća i kako će država Srbija da se postavi, i ja sam siguran, ako budemo pametno, studiozno, mudro pristupili ovom problemu da će ta rečenica ostati kao jedan apel, ili očekivanje određenih moćnih država EU, a da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova“, kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija ne samo da neće, nego i ne može da prizna nezavisnost Kosova jer bi to bilo poništavanje Srbije kao suverene države.

„Mi moramo rešiti problem sa Prištinom zbog promirenja sa Albancima, zbog otkrivanja naših nestalih, zbog zaustavljanja napada na Srbe, zbog razotkrivanja zločina, zbog normalnog života, i uostalom zbog toga što je naš nacionalni interes da imamo sigurnu prosperitetnu Srbiju koja je u EU“, rekao je Stefanović.

Upitan za stav jednog broja građana Srbije, pa i jednog akademika, da Kosovo odavno nije deo Srbije ali da to niko ne sme da kaže, Stefanović je rekao da prosta amputacija u ovom slučaju nije lek.

„Postoji jedna za poštovanje značajna, glasna manjina u okviru građanskog pola društva koja to propoveda već godinama“, rekao je Stefanović i dodao da ih ne krivi i da poštuje njihovo mišljenje, ali da mnogi od tih ljudi ne razumeju, nego prosto misle da je amputacija jedini lek da bi se spasilo telo, a ne shvataju da je ovo proces amputacije koji na kraju neće ostaviti telo.

„Drugim rečima – nije stvar amputacije, nego se traži od Srbije da sama sebi ‘odseče nogu’ bez lekarske pomoći i da posle toga kaže: ‘Ja sam jednaka i suverena država kao ostale’, pri čemu nijedna druga država to sebi nije uradila“, naveo je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari