Borko Stefanović trebalo da se obrati ustanovama u Briselu 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

U Delegaciji Evropske unije u Srbiji naš list juče nije uspeo da dobije odgovor na pitanje da li će šef Delegacije, ambasador Sem Fabrici, odgovoriti na otvoreno pismo zamenika predsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića, u kojem se tvrdi da Fabrici postaje politički saučesnik aktuelnog režima „otimača ove države“.

Neposredan povod za pismo bili su nedavni javni nastupi Fabricija na sednicama Nacionalnog konventa za pristupanje Srbiji EU i skupštinskog Odbora za evropske integracije.

– Tražili ste da se reforme ubrzaju. Rekli ste i to da to što Srbija nijedno poglavlje za pristupanje EU nije otvorila godinu dana samo „mora da bude zabeleženo“. Uz to, tvrdite i da je Srbija uradila „mnoge stvari“ i da je napredak Srbije ka EU „evidentan“, da „reforme nisu prestale“, da se „mora nastaviti, bez obzira na ono što nije učinjeno“, da je ove godine „najviše učinjeno što se tiče privrede“ u Srbiji, kao i da se vlast u Srbiji potrudila da se dobiju „bolje cene“. Ovakvim Vašim stavovima, opravdavanjem režima u svojim nepočinstvima, lažima, progonu neistomišljenika, endemskoj korupciji, nesposobnosti u borbi sa korona virusom, rušenjem vladavine prava i promovisanjem nasilja, postajete politički saučesnik otimača ove države. Pomažete onima koji ne žele Srbiju u EU i koji su zaustavili naš evropski put. Time postajete direktno odgovorni za zaustavljanje evropskih integracija Srbije, naveo je Stefanović između ostalog u obraćanju Semu Fabriciju.

Komentarišući potez Borka Stefanovića, Jovana Spremo, savetnica za pitanja EU integracija u Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM), kaže za Danas: „Apsolutno razumevajući nezadovoljstvo napretkom Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, koje smo i mi kao civilno društvo iskazali saopštenjem, kao i na Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, smatram da ovaj vid obraćanja ambasadoru EU u zemlji kandidatu nije način na koji se iskazuje to nezadovoljstvo.“

– Ovo govorim pre svega jer je u neku ruku i logično da prisustvo EU u Srbiji, kao zemlji kandidatu, koja formalno iskazuje da joj je cilj ulazak u EU, mora da ističe u prvi plan dobre stvari u procesu, ipak govorimo o diplomatskom nivou komunikacije. Navedeno obraćanje u kojem se ukazuje na probleme u vezi sa nepoštovanjem vladavine prava i nefunkcionalnim demokratskim institucijama, ako bi se potkovalo materijalnim dokazima kojih ima u različitim analizama i izveštajima, kako civilnog društva, tako i međunarodnih organizacija, dalo bi mnogo više efekta ako bi se uputilo Evropskom parlamentu, ili čak Evropskoj narodnoj partiji, čiji je član i vladajuća partija u Srbiji ili direktno Evropskoj komisiji, koja je glavni akter upravo u merenju tog (ne)napretka, smatra Spremo.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz diplomatskih izvora, pojedine nevladine organizacije koje se bave pitanjima vladavine prava uputile su nedavno pismo „koje je otišlo na adrese različitih institucija EU i njenih država članica“, a u kojem se navode problemi u vezi sa predstojećim ustavnim reformama. „Između ostalog, u pismu NVO se napominje da neki predloženi amandmani Ustava zapravo idu u suprotnom smeru od uspostavljanja nezavisnog sudstva i da vlast pokušava da na mala vrata zadrži kontrolu nad pravosuđem, a da kozmetički pokaže da radi kako zahteva zvanični Brisel“, preciziraju naši izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari