Božović: Opozicija mora jasno da se izjasni o Ukrajini 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Nakon pogrešne spoljnopolitičke odluke režima u Srbiji u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, zabrinjava i činjenica da se opozicija nije glasnije suprotstavila takvom režimskom antievropskom stavu, rekao je Balša Božović iz Regionalne akademije za razvoj demokratije.

Božović je istakao da izbegavanje jasnog opredeljenja o najznačajnijoj bezbednosnoj temi današnjice uoči izbora „ne samo da nije mudro nego može biti višestruko štetno“.

„Opozicija treba jasno i nedvosmisleno da ponudi spoljnopolitičku alternativu Vučićevom režimu koji je ovog puta doživeo kolaps pred Evropskom Unijom. Svako oklevanje da se jasno i glasno osudi ruski režim je podržavanje agresije i udaljavanje od Evropske Unije i zapadnih demokratskih partnera. Velika je zabluda da samo vlast šalje sliku o Srbiji u svet, nju čine i aktivnosti opozicije. Tihovanje opozicije po pitanju Ukrajine nije alternativna politika Vučićevom režimu koji je definitivno pao na testu spoljne politike, već samo jedna njena varijacija“, naveo je Božović u svom saopštenju.

On je istakao da je „Vučićev režim dugo čekao, kalkulisao i na kraju potpuno pogrešio u proceni kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu“.

„Pokazalo se da je spoljna politika režima od Srbije napravila usamljeno ostrvo u Evropi. U vreme kada su se ceo svet i ceo region ujedinili, Srbija je ostala sama, uverena da je obećanje o jeftinom ruskom gasu dovoljno da zameni strateški put Srbije ka EU. Ruski gas ne može da bude jeftin koliko nas skupo košta trajni gubitak poverenja u Srbiju od naših evropskih saveznika. Taj ceh, međutim, ne smeju da plaćaju građani, nego političari“, ističe Božović.

Dodao je da Srbija ne sme sebi da dozvoli da se ponaša kao da se ništa ne dešava.

„Izuzetno je opasno što još niko nije izašao sa planom i predlogom kako da Srbiju poveže sa Evropom i svetom. Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj nema protesta podrške građanima Ukrajine i nikakve solidarnosti sa njima. Samo jedna stranka u Vojvodini je istakla ukrajinsku zastavu na svojim prostorijama u znak solidarnosti, a jedini grad koji je to učinio je Novi Pazar. U vreme kada je ceo svet na ulicama, opozicija mora da se jasno izjasni o spoljnopolitičkim pitanjima, među njima i o ovom, najvažnijem od svih. Sve drugo predstavlja populizam, kalkulisanje i neodgovornost prema građanima Srbije“, saopštio je Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari