Branislav Trifunović: Vučić je negde između Pinokija i Mesije 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Verujem da je blizu kraj Vučićeve vlasti, ali ko sam ja da išta tvrdim, kaže u razgovoru za Danas glumac Branislav Trifunović.

On je, podsetimo, predvodio proteste građana kada su se oni začeli i bili najmasovniji krajem 2018. i početkom 2019.

* Da li vas je ponašanje predsednika države, premijerke i ostalih članova vlade iznenadilo tokom vanrednog stanja?

– Zaista je teško da vas ovi ljudi bilo kako iznenade. Mislim da ih je ova pandemija dodatno ogolila, već smo znali ko je Šef, da ne pije vitamine nego rakiju, da su mu rukavice nepotrebne, da ima ortake i braću koji mu završavaju respiratore, da objašnjava doktorima kako isti rade… Ne mogu vas iznova iznenaditi lažovi.

* U kojoj je filmskoj ili pozorišnoj ulozi Vučić? U kojoj je bio do sada i u kojoj će biti kada se sve ovo završi?

– Gospodin Vučić je negde između Pinokija i Mesije. E sad zamislite kako taj „junak“ može da izgleda! Taj njegov „proročki nos“ će ga daleko dovesti. Teško je pretpostaviti šta se sve može desiti posle ovoga jer je činjenica da je bilo previše propusta, lutanja, ali pošto je šef u kampanji, verujem da će ovu ogromnu pobedu protiv korone pripisati sebi, a da će onaj većinski narod, iako bezrazložno i preterano zatvoren, da ih počasti sa još četiri godine vladanja, jer, zaboga, oni jedini znaju kako. Ovaj narod im je oprostio i pozive da ostanu u domovima dok traje poplava, verovatno će i oprostiti i ovaj besramno veliki broj zaraženih (dok ovo pišem, u Hrvatskoj je osam novozaraženih, u Srbiji 222).

* Kako biste opisali situaciju u kojoj će se Srbija nalaziti posle vanrednog stanja?

– Srbija je već osam godina u vanrednom stanju, tako da ne verujem da će se to promeniti i posle ovog vanrednog stanja. Plašim se da se narod već navikao na isto i da bi ga svako izlaženje iz takvog stanja samo dodatno zbunilo. Ovako im je lakše jer jedan čovek uvek misli za njih, bez obzira koliko ni on ne zna šta misli, ali je narodu tako skinuta odgovornost sa leđa. Evo misli ti, iako nisi pametniji, ali si bar rekao da hoćeš.

* Lupate li u šerpe i šta mislite o takvom buntu?

– Jedna šerpa mi je kod brata jer sam mu poslao pasulj a druga kod prijatelja Ergića, pa ih ovim putem molim da mi iste vrate. Dok duvam u pištaljku, mogao bih i da lupam u šerpe. Šerpe nam makar malo vraćaju dostojanstvo i snagu mada su mi istinski heroji oni građani Donjeg Dorćola koji su izašli na ulicu u vreme policijskog časa da bi zaustavili onog „nikadGradonačelnikovića“ da divlja i luduje. Ova vlast je od starta uplašena i boji se svakog zuba koji joj pokažete zato se i trude da vladaju strahom.

* Hoće li se posle lupanja u šerpe izaći i na ulice u većem broju i od čega to zavisi?

– Ne znam. Činilo mi se da su svi zajedno, i vlast i opozicija, što svesno a ponešto i nesvesno, uspeli da uguše svaku pomisao da ćemo se ponovo sretati po ulicama, ali ako se po zvuku sa prozora može suditi, moguće je da ćemo se još družiti. U buci se poznaju junaci.

* Bili ste nezadovoljni delovanjem opozicije pre vanrednog stanja. Šta mislite o njenom delovanju tokom njega?

– Činjenica da nam je ovaj šef i dalje na vlasti dovoljno govori o opoziciji. Nadam se da ih je ova samoizolacija naterala da se samopropitaju i da su im sujete otišle sa koronom, ako nisu, onda onda će nam pandemija potrajati i bez virusa.

* Treba li opozicija da promeni odluku o bojkotu i zašto?

– Ne verujem da iko ima ozbiljan odgovor na pitanje da li je bojkot dobra opcija jer niti je opozicija dovoljno produktivna u bojkotu niti je to bila u parlamentu. Mi u stvari ni ne znamo ko je opozicija ni koji su to njihovi stavovi zbog kojih su spremni da žrtvuju svoje položaje. Podsetiću vas da je Demokratska stranka bila u Skupštini a na beogradskim izborima osvojila nešto više od dva odsto… Tako da nam ništa ne garantuje da bi pojavljivanje u tom eksperimentu koji se naziva Skupština donelo boljitak bilo kome od njih a samim tim ni građanima.

* Ako do promene odluke o bojkotu dođe, šta treba da usledi da bi vas opozicija ubedila u bilo šta, pogotovo da treba glasati za nju?

– Kad saznamo ko je opozicija, mislim da će se stvari same iskristalisati. Ova vlast na čelu sa Šefom je spremna po svaku cenu da zadrži svoju poziciju. Voleo bih da kažem da je i opozicija spremna po svaku cenu da ih smeni. Neki imaju mnogo više koristi dok sede u „opoziciji“ jer je i Šefu i njegovom bivšem Šefu godinama odgovaralo da im dišu za vratom nego da preuzmu odgovornost.

* Očekujete li da Vučić organizuje brze izbore tokom leta ili će ih možda odložiti i na taj način pokušati da uvuče opoziciju u izborni proces i tako ponovo da legitimitet izborima i njegovoj vlasi posle njih?

– Imaće on dovoljan broj opozicionih stranaka, na brzinu skupljenih i sastavljenih da odglume ulogu protivnika tako da nam eto izbora na leto.

Branislav Trifunović: Vučić je negde između Pinokija i Mesije 2

* Mislite li da će Vučićeva snaga opasti do jeseni ili zime i da je tada možda šansa da se „rani“ umanjivanjem njegovog izbornog rezultata?

– Mi realno ni ne znamo koliko je on u stvari jak dok mu se neko ozbiljno ne suprotstavi. I stvarno mislim da politika jeste jedan kreativan posao jer vam daje mogućnost da učinite nešto dobro za ljude. Kad budemo dobili onog koji će ovaj beli papir, kakav je Srbija, ispuniti nekim bojama koje će učiniti ove ljude zadovoljnijim. Za sada se svako drži samo jedne, svoje boje.

* Kako provodite dane u izolaciji? Da li ste se u nekom trenutku uplašili i koja mera je vas lično najviše pogodila a za koju smatrate da je preterana i nepotrebna?

– Imao sam tu „sreću“ da se u Srbiju vratim 15. marta i da su me par dana kasnije telefonom obavestili da moram da ostanem u samoizolaciji 14 dana iako bih, da sam bio bolestan, već do tada ugrozio ljude oko sebe. A onda su me, opet telefonom, obavestili da se ta zabrana izlaska produžava za još dve nedelje iako period inkubacije po svim izjavama ne može da traje duže od 14 dana, i odmah sam shvatio da neko ovde ne zna šta radi. Nisam sebi dozvolio luksuz da prekršim takav oblik zatvaranja iako bi se neki pravnik mogao ozbiljno pozabaviti takvom odlukom. Nisam se uplašio iako su nas svakodnevno plašili sa televizije mada me je mnogo više plašilo ponižavanje koje je dolazilo sa iste. Uglavnom sam se informisao gledajući televizije iz regiona jer nekim čudom tamo niko nije urlao na građane, nije im držao predavanja, nije zabranjivao pitanja i gle čuda nije uvodio policijski čas. Brinuo sam za svoje roditelje jer su oni u rizičnoj grupi.

* Gledate li svakodnevno obraćanje lekara i kakav odnos imate prema njima sada posle mesec i više dana koliko ih slušamo?

– Počeli su sa Nestorovićem, tim fantastičnim ludsprdom, uvek spremnim za šalu i šoping tako da su odmah uspostavili lestvicu poverenja. Posle njega je i Lončar mogao delovati kao naučnik. Mislim da im je verovatno to bila i namera, da nam objasne kako nas samo oni mogu spasiti. Šta će nam struka kad nam Vulin čuva staračke domove i bolnice, za sve ostalo tu je Nestorović, on neće ni pomisliti da da ostavku.

Nema izlaska bez maske

* Jeste li od onih koji bez pogovora slušaju sva uputstva ili dozvolite sebi da možda kratko izađete bez maske ili rukavica?

– Ne izlazim bez maske, ne rukujem se sa ljudima, držim distancu i redovno dezinfikujem ruke i stan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari