Branka Prpa: Kako je svet posle 77 godina ponovo dospeo u predvorje fašizma 1Foto: Milan Pantelić, NUNS

Ne bih baš rekla da se Rusi mogu nazvati fašistima i nacistima, a u Ukrajini ima ozbiljnih znakova nacifikacije.

Ali taj proces je počela Evropa kad je izjednačila nacizam s komunizmom kao totalitarnim sistemima, a to je nemoguće; komunizam jeste bio totalitarni sistem, ali nacizam je mnogo više od toga, to su dve dimenzije i njihovo izjednačavanje je rehabilitacija nacizma. Kako bi rekla Hana Arent, bilo kakav pokušaj da se u nacizmu traži nešto razumno, bilo kakvo opravdanje jeste njegova rehabilitacija, rekla je istorička Branka Prpa u intervjuu za novi broj Novog magazina, komentarišući dešavanja u Ukrajini.

Na pitanje hoće li nuklearna opasnost, strah od uništenja biti brana novom globalnom ratu i ko treba da se pobuni, Prpa je odgovorila – pa građani.

„U Evropi su najkarakterističniji bili intelektualci kao kritička svest društva, danas imate samo poražavajuću propagandu koja je drugo lice totalitarizma, nema problematizacije o kojoj sam govorila, čak je više ima u Americi, gde se u nekim krugovima ozbiljno promišlja o onome što se događa, dok Evropa ćuti. Jedino ta ravnoteža u oružju, balans straha od uništenja drži nas dalje od globalnog sukoba jer je jasno da bi on doveo do totalnog uništenja“, istala je Prpa.

Ona je dodala da se fašizam povampirio, jer ga nismo dobro istorijski preispitali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari