Branković: Ne postoji volja da se Kodeks primenjuje i to je suštinski problem 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

„Izmene Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, koje su po hitnom postupku usvojene u Skupštini Srbije, samo su potvrda da ne postoji politička volja da se poboljša atmosfera u parlamentu. One su i donete ne iz želje za upristojavanjem skupštine, već radi dobijanja brzih poena u međunarodnim izveštajima, a stvarna i najbitnija promena morala bi da se dogodi najpre glavama poslanika vladajuće većine”, smatraju sagovornici Danasa, dokposlanici vlasti i dalje ne vide ništa sporno u sospstvenom ponašanju i napominju da će se nove mere kodeksa pokazati delotvornim tek u sledećem sazivu, ukoliko u parlament uđe takozvana bojkot opozicija”.

Kodeks ponašanja koji je usvojen u decembru prošle godine sada je izmenjen, jer su to sugerisali stručnjaci iz Grupe država za borbu protiv korupcije i iz OEBS-a. A promene donose formiranje Etičke komisije i uvođenje novčanih kazni.

Komisiju će činiti tri redovna profesora univerziteta, a dva člana biće predstavnici službe Narodne skupštine i ona će imati pravo da iskaže stav o kršenju kodeksa.To, međutim, neće biti obavezujuće za nadležni odbor, ali će stav Etičke komisije za utehu, biti objavljen na sajtu.

Novim izmenama uvodi se i novčana kazna za poslanike koji budu dobili opomenu, ili javnu opomenu za kršenje Kodeksa. Prema dosadašnjem Kodeksu, uprkos tome što se iz parlamenta čuo govor mržnje, diskriminacija i netolerancija prema politučkim protivnicima i nesitomišljenicima gotovo svakodnevno, i što su protiv desetoro poslanika podnete prijave, izrečena je samo jedna opomena za devet meseci. I to Srbislavu Filipoviću koji je bivši režim nazvao „fašistima i nacistima“.

Upravo zbog toga sagovornici Danasa veruju da ni najnovije izmene neće vratiti dostojanstvo parlamentu u kome bi na prvom mestu trebalo da bude zaštita javnog interesa.

“Još prilikom usvajanja Kodeksa ponašanja u decembru 2020. godine, poslanici nisu pokazali nameru da štite javni interes, podignu ugled i integritet Skupštine Srbije i vrate poverenje građana u nju. Cilj je bio da se napravi papir kojim ispred međunarodne zajednice može da se pokaže deklarativna posvećenost standardima parlamentarizma i demokratije, dok stvarna posvećenost u praksi izostaje”, kaže za Danas Tamara Brankovič iz CRTA-e.

Ona podseća i da, uprkos, postojanju Kodeksa ponašanja, ovaj saziv parlamenta, koji obeležava najmanje pluralizma u proteklih 30 godina, obeležava i neprekidna zloupotreba skupštinske govornice za obračune sa političkim neistomišljenicima. I ne samo njima, već je prisutan i obračun sa medijima i građanskim aktivistima.

“ I sada prilikom izmena, kao i u slučaju usvajanja Kodeksa, ceo proces je protekao preko noći, po hitnom postupku i bez javnih konsultacija. Izmene koje su uvedene – operacionalizacija Etičke komisije i uvođenje novčanih kazni – jesu adekvatne, ali su nedovoljne, jer suštinski problem leži u nedostatku volje da se Kodeks primenjuje. Neprihvatljivo ponašanje poslanika u Skupštini u proteklih godinu dana nije sankcionisano čak ni Poslovnikom Narodne skupštine, koji je ključni dokument kojim se uređuje skupštinski rad i za čije kršenje su takođe predviđene novčane kazne”, ističe sagovornica iz CRTA-e.

Sagivornici Danasa podsećaju i da je formiranje Etičke komisije već bilo predviđeno starim Kodeksom, ali da ni novim kodeksom njeno mišljenje nije obavezujuće

Života Starčević , poslanik Jedinstvene Srbije, koji je i sam sa skupštinske govornice Mariniku Tepić nazvao “Đilasovom bolesnom opajdarom”, kaže za Danas da nije sve u Kodeksu ili Poslovniku parlamenta, već je mnogo toga do samih poslanika i njihovog vaspitanja.

“Kodeks ponašanja jeste dokument koji će pomoći da se poboljša ugled parlamenta. Ali moram da naglasim da nije sve u Kodeksu ili Poslovniku o radu, već je mnogo toga do ljudi, u ovom slučaju do poslanika, do vrednosnih normi koje su usvojili, do karaktera, morala i vaspitanja. Jedinstvena Srbija je podržala Kodeks, ali insistiramo, pre svega, na domaćinskom odnosu i ponašanju svojih predstavnika svuda pa i u Skupštini Republike Srbije”, napominje Starčević.

Ni Bratislav Jugović, poslanik SNS, ne vidi problem u ponašanju kolega iz vladajuće većine. Prema njegovim rečima problem je na drugoj strani.

“Mi u SNS nemamo nijednog Marka Vidojkovića i nemamo običaj da liderima opozicije psujemo majku. Mislim da će se izmene kodeksa pokazati kao delotvorne u sledećem sazivu, obzirom da se očekuje da takozvanu bojkot opoziciju ujedini Marko Vidojković i njemu slični” , ističe Jugović.

Za razliku od njega bivši poslanici opozicije smatraju da bi kolege iz vlasti morale najpre da promene nešto u sopstvenoj glavi, kako bi i kodeks ponašanja za njih bio obavezujući.

“Kasno je za izmenu Kodeksa, jer vređanje i prostakluk predugo traju, postali su manir i ušli su“u krv“ mnogim poslanicima koji sede u Skupštini. Promena treba da se desi u glavama, potom sledi promena u društvu, a tu izmena skupštinskog kodeksa ne pomaže”, ocenjuje Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke i bivša poslanica.

Ana Stevanović, bivša poslanica Stranke slobode i pravde, kaže za naš list da je odgovornost za red u Skupštini na predsedniku parlamenta, odnosno na potpredsenicima koji ga menjaju u vođenju sednica.

“Prostakluk, primitivizam, kampanje huškanja i govor mržnje od strane poslanika vladajuće stranke traje već godinama, a za sve to vreme izrečene su samo dve opomene koje nisu nikako uticale da se sa tom praksom prekine, već su isti poslanici nastavili sa tim manirom ponašanja nad kojim se srame svi normalni i pristojni ljudi”, ističe Stevanovićeva, dok Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, kaže da su “izmene poslovnika jednopartijske Skupštine, slične uvođenju reda u svinjcu.

Podsećamo da neprihvatljivo ponašanje poslanika u skupštini, osim na osnovu Kodeksa ponašanja, može biti sankcionisano i najvišim skupštinskim aktom, Poslovnikom o radu. I ovim dokumentom predviđene su novčane kazne, ali on u ovom sazivu nije primenjivan doslovno, dok su u prošlom sazivu novčane kazne, na osnovu Poslovnika, uglavnom izricane pojedinim  poslanicima opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari