"Bratislav Gašić upravlja Kruševcem u potpunosti" 1Foto: Narodna stranka

“Biti opozicija u Srbiji je teško, a biti opozicija u Kruševcu je gotovo nemoguća misija. Političko delovanje opozicije je suženo, nemamo pristup medijima, a informacije koje dobijamo uglavnom stižu od insajdera, ili iz saopštenja koje vlast Kruševca objavljuju na svom portalu, bar kada su u pitanju javne nabavke. Iako je zadatak opozicije da bude monitoring vlasti, ta ista vlast nas često tretira kao ilegalnu, zabranjenu organizaciju. Uostalom, sve što se dešava u gradu na Bagdali mora da prođe validaciju i odobrenje Bratislava Gašića”.

To kaže za Danas Dejan Stevanović, predsednik kruševačkog odbora Narodne stranke.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić tužio je inače Stevanovića zbog izjave na televiziji N1 od 15. oktobra 2020. U toj izjavi Stevanović je kritikovao velika izdvajanja za rekonstrukciju glavnog gradskog trga Kruševca i to u vreme epidemije korona virusa, i izrazio sumnju da su novcem građana finansirani projekti od kojih su korist imala privatna lica.

Tuženi Stevanović je novinarima govorio o slučaju restorana u Pionirskom parku tvrdeći da se iz dokumentacije vidi da je brat Bratislava Gašića vlasnik tog objekta te da mu je on izdat na 99 godina, bez tendera i da su time oštećeni građani Kruševca.

“Zbog izjave i sumnje da postoji obrazac po kome se sređuju neke javne površine u gradu (Pionirski park, Bagdala, Jastrebac, centralni trg Kosovskih junaka) direktor BIA me tužio zahtevajući odštetu od 500.000 dinara za povredu ugleda i časti“, kaže Stevanović.

Dodaje da je bio zatečen privatnom tužbom, budući da u tužilačkoj dokumentaciji stoji sve ono o čemu je on pričao, osim što je advokatski tim Gašića iz transkripta isključio da je u živom programu na N1 rekao da za neke koruptivne aktivnosti ima dokaza, za neke ne.

Stevanović kaže da je u tom poslu koji se vezuje za Gašićevog brata “prekršeno sve što je, inače, zabranjeno u tenderskoj dokumentaciji – udruživanje firmi, davanje pod zakup nekom drugom i drugo“.

“Nisam samo siguran da li je to bila namera od početka, ili su kasnije shvatili da može da se napravi dobar dil. Mi ne znamo kolika je površina tog objekta, ne znamo kolika je ukupna cena izrade tog objekta bila, koliko će još godina biti u posedu, iako u osnovnom ugovoru stoji da je to deset godina. Imajući u vidu sve nepoznanice, rekao da sam da može da se desi da ti objekti sutra budu u rukama porodice Bratislava Gašića”, navodi sagovornik Danasa.

Na pitanje kako gleda na to da ga je tužio lično Bratislav Gašić, a ne njegov brat, predsednik kruševačkog odbora Narodne stranke kaže ”da se verovatno direktor BIA smatra nekim ko je na čelu te porodice Gašić”.

“Tačno je da sam jedino njegovo ime spomenuo u svom komentaru, jer sam rekao da je brat Bratislava Gašića došao u posed, ali ga nisam imenom prozvao. Pretpostavljam da zbog značajne funkcije koju Gašić ima u BIA smatra da ja kao opozicionar i to lokalni, ne bi smeo da govorim o njemu bilo šta, a kamoli nešto loše.

Tačno je da je Gašić napustio političke funkcije kada je postao direktor BIA, ali od perioda kada je postao direktor učestvovao je u presecanju dosta vrpci. On je de jure dao ostavku, ali je de fakto i dalje prisutan i bavi se politikom u Kruševcu i to u punom kapacitetu. I ono što je sporno u njegovoj tužbi je da kada se neko bavi politikom istovremeno mora da bude spreman na kritiku. A uloga opozicije je upravo ta, da kritikuje”, navodi Stevanović.

Na pitanje da li on to tvrdi da je uloga direktora BIA na zbivanja u Kruševcu i dalje velika, sagovornik Danasa kaže “da veruje da sve što se dešava u Kruševcu mora da prođe validaciju i odobrenje Bratislava Gašića – počev od načelnice, gradske uprave, svih direktora i šefova službi“.

“Mi u Kruševcu imamo vrlo mlade ljude na pojedinim funkcijama koji nisu sa iskustvom, ali su verovatno spremni da čine sve što se od njih zahteva, kako bi se šefu udovoljilo. Bratislav Gašić upravlja Kruševcem u potpunosti“, izričit je Stevanović, koji uprkos tome što je u njegovom rodnom gradu prebijen Borko Stefanović i kako kaže njegov prijatelj Boban Jovanović, ne oseća strah za svoju bezbednost.

“Birao sam da se bavim politikom i da nemam pravo da se žalim i optužujem druge da ugrožavaju moju bezbednost, jer za to nemam dokaza“, napominje Stevanović i dodaje da veruje u nezavisnost sudstva, pa makar u više sudske instance, uprkos tome što je ročište protiv njega, a po tužbi Gašića započeo napuštanjem sudnice.

Sporan i štand od jednog kvadrata

„Delovanje vanparlamentarne opozicije u Kruševcu je posebno teško. A u kakvim nemogućim uslovima radimo govorio i podatak da kruševačka vlast nije dozvolila Narodnoj stranci da u vreme pandemije korona virusa postavimo štand od jednog kvadratmog metra. Obrazloženje je bilo da nismo dostavili nacrt projekta za jedan metar kvadratni“, objašnjava Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari