Briga nas za Vučića, šta mi sami možemo da uradimo i promenimo: Tribina opozicije u Kragujevcu 1Foto: M. Z. Mišić / Danas

Šta nas briga šta će Vučić da uradi, pitanje je kako mi na to možemo da utičemo i šta možemo da promenimo. Šta je na papirima sporazuma i implementacija, kako smanjiti ruski uticaj, koje je pravo rešenje za Kosovo i ima li ga uopšte, neka su od pitanja na koje su večeras u Kragujevcu pokušali da odgovore lideri opozicionih stranaka Zdravko Ponoš, Nebojša Zelenović, Zoran Lutovac i Đorđe Pavićević.

Skup pod nazivom „Martovska raskršća – gde je Srbija a gde je opozicija?” je u Velikoj Sali Skupštine grada organizovao kragujevački portal Glas Šumadije.

Ono što je građane najviše interesovalo je da li je na pomolu nova koalicija demokratskih opozicionih snaga. Izgleda, barem formalno da nije, mada i sami učesnici tribine imaju mnogo zajedničkih tačaka u svojim političkim programima oko kojih se okupljaju i svesni su da je „mnogo veće nepoverenje u sadašnju vlast nego u pojedinačne političke stranke” kao i u vreme Miloševića.

Briga nas za Vučića, šta mi sami možemo da uradimo i promenimo: Tribina opozicije u Kragujevcu 2
Foto: Z. S. M.

– Ne možete da budete za bolju Srbiju a da ne budete protiv Vučića. Naravno, da su promene u Srbiji nemoguće ako ne postoji saradnja opozicije jer je veliko zlo protiv kojeg se borimo, odgovorio je na ovo pitanje Zdravko Ponoš, ispred pokreta Srbija centar SrCe.

Po njegovim rečima to je prva i najvažnija tačka oko koje se svi oni okupljaju. Takođe, stranke svih učesnika tribine imaju poprilično podudarne stavove oko spoljnopolitičke situacije, socijalne pravde i ekonomskih pitanja, decentralizacije zemlje i rudarenja litijuma.

– Ovo nije koalicija nego format u kojem svi možemo ravnopravno da razgovaramo a u kome niko nema potrebu da dominira smatra on.

– Zaista ima puno stvari koje nas zbližavaju, u odnosu na par njih u kojima imamo različite stavove. Generalni problem u srpskoj politici, kao i u čitavom našem društvu je da ljudi počnu da slušaju jedni druge i razgovaraju na ravnopravnim osnovama bez potrebe za tom dominacijom. Leka za tu „bolest” postoji i mi smo počeli da ga ovako sarađujući primenjujemo, smatra Nebojša Zelenović, ispred stranke Zajedno.

On je dodao da saznavši za ovako koncipiranu tribinu Glasa Šumadije u Kragujevcu već imaju pozive iz Novog Sada, Niša, Leskovca… da i tamo organizuju slične skupove.

– Nije Srbija samo Vučić, već i njeni građani i opozicija. Šta nas uvek briga šta Vučić radi ili misli, vreme je da se upitamo šta i kako mi možemo da uradimo, zaključio je Zelenović.

Briga nas za Vučića, šta mi sami možemo da uradimo i promenimo: Tribina opozicije u Kragujevcu 3
Foto: Z. S. M.

– Da se slažemo oko svih stvari svi bi bili u jednoj stranci. Ono što je najvažnije je da mi na političkoj sceni prihvatimo političku kulturu tolerancije, međusobnog uvažavanja i kulturnog dijaloga. iskreno se nadam da ćemo na sopstvenom primeru da pokažemo kako treba da funkcioniše politička scena Srbije Zoran Lutovac, iz Demokratske stranke jer mi živimo u „pretpolitičkom društvu” i nemamo luksuz da se sada raspravljamo o sitnim političkim razlikama.

Po njegovim rečima Vučićev karavan koji sutra kreće iz Vranja je klasična predizborna kampanja ali to nije najveći nonsens vlasti SNS-a, čiji su poslanici umeli da štrajkuju ispred Narodne skupštine iako su na vlasti i otvarali su liftove, pešačke prelaze a uskoro će i konzervu tunjevine.

– Ne davimo Beograd je od samog svog osnivanja bio u suprotnm pravcu od Vučića. Ali, hajde prvo da vidimo da li možemo zajedno da radimo pa da onda razgovaramo o kolaciji, stav je o „zajedničkom nastupu” Đorđa Pavićevića iz Zeleno levog fronta – Ne davimo Beograd.

I za Pavićevića je paradoks da predsednik osniva pokret koji je gradacijski „niži” od najveće stranke na čijem je čelu.

Svedoci smo i savremenici da su se u martu dešavali bitni istorijski događaji za našu zemlju. Veċ sutra, 11. marta „sleduje“ nam još jedan datum – početak Narodnog pokreta za državu i 18. kada ċe se u Ohridu susreti Aleksandar Vučiċ i Albin Kurti na dogovoru oko implementacije spirazuma o Kosovu, bio je uvod moderatorke Aleksandre Petroviċ, novinarke portala Nova S na tribini pod nazivom Martovska raskršċa – gde je Srbija a gde je opozicija?, koja je održana u Velikoj sali Skupštine grada Kragujevca.

– Krajem prošlog ali i početkom ovog veka mart je mesec koji je građanima Srbije donosio i donosi mnogo dramatičnih događaja. Kuda ċemo sa ovog martovskog raskršċa, kako ċe opozicija i gde su tu građani, samo su neka od pitanja sa tribine na koja su u Kragujevcu u organizaciji Glasa Šumadije pokušali da odgovore Zdravko Ponoš, Zoran Lutovac, Nebojša Zelenoviċ i Đorđe Paviċeviċ, istakla je Jovanka Maroviċ, urednica ovog portala koji je organizovao večerašnju tribinu u Skupštini grada Kragujevca.

Stranka Zajedno Moramo ima plan za rešavanje situacije na Kosovu.

– Insistiramo na Zajednici srpskih opština, demilitarizaciji Kosova ali i da ono nikada ne može da se ujedini sa Albanijom bez odobravanja Srbija je, između ostalog je istakao Nebojša Zelenoviċ.

Za Nebojšu Zelenoviċa Vučiċev rejting strmoglavo pada i zbog toga od sutra kreċe kampanja Narodnog pokreta za državu koja je po njemu trebala da krene tek na jesen.

Briga nas za Vučića, šta mi sami možemo da uradimo i promenimo: Tribina opozicije u Kragujevcu 4
Foto: M. Z. Mišić / Danas

Ako pet do 20 godina Aleksandar Vučiċ bude garant sporazuma i implementacije onda smo osuđeni na eutanaziju, smatra Zoran Lutovac.

– Hajde da zamenimo formulu. Da Srbija prvo uđe u Evropsku uniju pa da onda pričamo o statusu, smatra on, navodeċi primer Rumunije koja je po ulasku u EU postala razvijena demokratska država sa najvećim privrednim rastom u Evropskoj uniji.

Briga nas za Vučića, šta mi sami možemo da uradimo i promenimo: Tribina opozicije u Kragujevcu 5
Foto: M. Z. Mišić / Danas

– Vuĉiċ je faktički priznao Kosovo, jedino što ne priznaje je da ga je priznao, smatra Lutovac po kome opozicija dobija signale od predsednikovih saradnika da je on dobio pet do 10 godina da to i sprovede, istakao je Lutovac.

Način na koji predsednik Vučiċ govori o Zajednici srpskih opština Đorđe Paviċeviċ je nazvao „igrom kukavice“.

– Aleksandar Vučiċ ima kockarsku strategiju koja je neadekvatna za mnogo manje važnija pitanja od kosovskog i same Srbije. On računa da Kurti neċe prihvatiti Zajednicu srpskih opština pa ċe onda on biti kriv za sve, smatra Paviċeviċ, po kome ovo pitanje jeste važno ali kome ako Kosovo ostane bez srpskog življa.

Briga nas za Vučića, šta mi sami možemo da uradimo i promenimo: Tribina opozicije u Kragujevcu 6
Foto: M. Z. Mišić / Danas

Na pitanje koliko ċe još dugo međunarodna zajednica dozvoljavati Vučiċu da se kocka Zdravko Ponoš smatra da je u pitanju ne stav prema stranom faktoru kome je on veċ mnogo dao i isporučio veċ samo priča za domaċu javnost.

– On je prvi srpski vladar koji je Srbiju skratio a ne poveċao. Sem moralne, po pravnicima trebao bi da za to i krivično odgovara. Posle ovoga sledu da „isporuči“ litijum i Republiku srpsku, zaključio je Ponoš.

Briga nas za Vučića, šta mi sami možemo da uradimo i promenimo: Tribina opozicije u Kragujevcu 7
Foto: M. Z. Mišić / Danas

Strategiju za nove izbore Vučiċ ċe graditi hapšenjima nekoga iz vlasti, kao što je počeo sa hapšenjem Miškoviċa. To ċe uslediti veċ na jesen a on ċe biti miljenik zapada i faktor mira i stabilnosti, kao nekada Miloševiċ. To je samo njegovo presvlačenje od koga građani neċe imati ništa. Zbog toga je njegov novi pokret samo još jedna obmana, smatra Ponoš.

Srbija a ne Vučiċ mora da bude garant mira i stabilnosti, normalnog života svojim građanima na Kosovu, zaključio je Zelenoviċ.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari