Britanski ambasador: Nikad kao danas nije bilo značajno da se poštuje Ustav Kosova 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot izjavio je da „nikada kao danas“ nije bilo značajno da se poštuje Ustav Kosova od strane kosovskih političara.

Dan nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači potpisao ukaz o određivanju mandatara za sastav nove Vlade Kosova Avdulaha Hotija i nakon slanja tog ukaza na ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom, Abot je na Fejsbuku napisao da svi politički akteri treba da dozvole sudu da završava posao i da poštuju odluke suda.

„Imajući u vidu poslednja politička kretanja, ja verujem da je značajnije nego li ikada ranije da se Ustav poštuje od svih političkih aktera. To uključuje i ulogu Ustavnog suda koji treba da bude u stanju da ostvaruje svoju nezavisnu ulogu, bez straha i naklonosti, za ocenu zakonitosti političkih dela svih državnih institucija Kosova. Njegove odluke treba da se poštuju svi“, napisao je on.

I ambasadori zemalja velike petorke i šefica kancelarije EU na Kosovu pozvali su institucije Kosova da poštuju Ustav i da postupaju u skladu sa njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari