Brnabić: Aktivistima je Rio tinto korak u borbi protiv Vučića 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je cilj blokada saobraćajnica u Srbiji rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da je kompanija Rio tinto „korak u borbi protiv Vučića“.

Brnabić je za televiziju Pink kazala da blokade nisu zbog zelene agende, navodeći da je to legitimno, ali da organizatori treba da priznaju da su ti protesti politički.

Ona je rekla da je na protestima Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) rečeno da su ti protesti protiv predsednika države.

Prema njenim rečima, aktivista Savo Manojlović je, nakon ispunjenja povlačenja Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu, kazao da su zahtevi protesta ispunjeni, ali da su aktivisti okupljeni oko Aleksandra Jovanovića Ćute nastavili proteste a da svoje zahteve nikada nisu izneli.

Upitana šta će preduzeti država ukoliko aktivisti blokiraju granične prelaze, što su ranije najavili, Brnabić je kazala da ona „ne može da uzima za ozbiljno tu vrstu bahatosti“.

„I neke druge stvari su mi bile protivne zdravom razumu, ali ja u ovo zaista ne mogu da verujem“, navela je premijerka.

Ona je ponovila da je Vlada Srbije jako blizu odluke da poništi sve dozvole date Rio tintu, naglašavajući da aktuelna vlast „nije ni dovela Rio tinto“.

Brnabić je dodala da poništavanje dozvola ne bi zaustavilo proteste, jer učesnici protesta „menjaju svoje zahteve“, a ponovila je i da se protesti održavaju u cilju smene vlasti.

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj kazao je da je SRS spremna da učestvuje u poništavanju tih dozvola – ukoliko to ne bi bilo na veliku štetu Srbije.

Šešelj je rekao da litijum mora da se ekploatiše i da ne dolazi u obzir da se to zabrani.

„Ako SRS dođe na vlast, mi ćemo litijum eksploatisati i niko nas u tome neće sprečiti. Ali da eksploatišemo po najvišim standardima zaštite životne sredine“, kazao je on.

Dodao je da je Srbija uvek bila rudarska zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari