Brnabić: Borba protiv Covid 19 u Srbiji ne guši demokratiju 1Foto: FoNet/Predsedništvo Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da borba protiv Covida-19 ne guši demokratiju u Srbiji i dodala da vlasti mogu da zaštite i demokratiju i građane od korona virusa.

U autorskom tekstu za Vašington tajms, Brnabić je navela da su nažalost u mnogim zemljama kritičari iskoristili krizu zbog virusa kao priliku da osude svoje političke, komercijalne iili filozofske protivnike, optužujući ih za zloupotrebe koje se skladno uklapaju u već postojeći narativ.

Brnabić je ukazala da je Srbija, zbog populacije u proseku starije nego u većini drugih zemalja i zbog priliva stotina hiljada građana iz inostranstva poslednjih nedelja, u još većoj opasnosti od korona virusa nego druge zemlje i dodala da su zbog toga predsednik Aleksandar Vučić i vlada Srbije preduzeli zbog toga ozbiljne mere predostrožnosti da zaštite i građane i ekonomiju.

„Na žalost, neki su netačno predstavili ove mere kao prekoračenje nadležnosti ili čak i gušenje demokratije u Srbiji. Ni jedno ni drugo nije tačno. Mere koje su usvojili Aleksandar Vučić i vlada u borbi protiv korona virusa proporcionalne su pretnji i u skladu sa demokatskom praksom u kriznim vremenima“, naglaila je.

Brnabić je navela da je Srbija proglasila vanredno stanje poput mnogih drugih evropskih zemalja dodajući da su u odsustvu zasedanja parlamenta zbog mera socijalnog distanciranja, predsednik države, odlazeća predsednica parlamenta i ona kao premijerka iskoristili svoje ustavne nadležnosti i proglasili vanredno stanje na 180 dana.

Iskoristili smo ta ovlašćenja da zatvorimo škole, ograničimo kretanje na određeni deo dana, a starima je određen karantin, što su mere koje mogu da se porede sa onima koje je uvela velika većina guvernera i gradonačelnika u SAD, navela je.

Kao drugo, dodala je Brnabić, organizovane su privremene bolnice, poput one na Sajmu u Beogradu, sa kapacitetom za privremenu izolaciju do 3.000 inficiranih, ali su nažalost, u jeku priprema objavljene fotografije objekta zbog čega su nekii smeštaj opisali zastrašujućim.

„Da su ti kritičari sačekali sa ocenama dok je objekat pripremljen, videli bi da je smeštaj na Beogradskom sajmu udobniji nego što su sugerisale prve fotografije. Kao što je jedan posetilac rekao – ‘nije Hilton, ali nije ni uzašno’. Iako bih volela da je Srbija u situaciji da postavi privremene ‘Hiltone’, nijedna zemlja nije u mogućnosti da to uradi u ovom trenutku“, napisala je.

Kao treće premijerka je navelda da je u saradnji sa MMF-om Srbija usvojila paket ekonomskih podsticaja u vrednosti od 5,6 milijardi dolara, čiji je cilj podrška malim preduzećima i odlaganje plaćanja poreza. Taj paket uključuje i direktnu finansijsku pomoć svakom građaninu Srbije, navela je.

Brnabić je ocenila da iako su znatno manje u aposlutnim iznosima te mere su na tragu onih koje su usvojile SAD i mnoge zemlje EU, ali , kako je dodala, neki su napali tu politiku tvrdeći da je vlada Srbije sprovodi u svrhu predizborne kampanje.

Konačno, navela je Brnabić, neki su kritikovali izjavu predsednika Vučića da „beogradska groblja neće biti dovoljno velika“ ako ljudi budu ignorisali mere izolacije i socijalnog distanciranja.

„Oni su izvrnuli njegove reči i njima manipulisali, sugerišući da je to neka vrsta pretnje. To svakako nije, već činjenica. Vučić je izgubio najbližeg prijatelja iz detinjstva zbog korona virusa. Njegov sin sada je oboleo. Pandemija je ozbiljna, pogotovo za jedno od najstarijih društava u Evropi“, navela je i naglasila da „svi građani treba da shvate posledice neodgovornog ponašanja na najjasniji način“.

Brnabić je rekla i da su nažalost u mnogim zemljama kritičari iskoristili krizu zbog virusa kao priliku da osude svoje političke, komercijalne iili filozofske neprijatelje, optužujući ih za zloupotrebe koje se skladno uklapaju u već postojeći narativ.

„Moramo prestati sa tim. To je podjednako tačno koliko je i kliše reći da svet ima zajedničkog neprijatelja. Moramo se ujediniti da ga porazimo, u suprotnom taj zajednički neprijatelj će pobediti nas“, zaključila je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari