Brnabić: Ekvatorijalna Gvineja ne menja stav o nepriznavanju Kosova 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da Ekvatorijalna Gvineja nije promenila stav o nepriznavanju Kosova.

Ona se nakon sastanka sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijanga Ngem Mangeom zahvalila „politički i ljudski“ na principijelnom stavu o nepriznavanju Kosova.

Brnabić je navela da su Srbija i Ekvatorijalna Gvineja razgovarale o sporazumima o saradnji i razvoju u oblasti poljoprivrede i odbrane i namenske industrije. Ona je dodala da će tokom dana pregovori o sporazumu o odbrani biti ubrzani i završeni.

Brnabić je rekla da je sa potpredsednikom Mangeom razgovarala i o prevazilaženju krize u vezi sa snabdevanjem hranom, koja je nastala zbog rata u Ukrajini, i dodala da se nada da postoji prostor za saradnju u oblasti energetike.

Ona je navela da će Beograd razmotriti molbu Ekvatorijalne Gvineje o povećanju broja stipendija za studente te zemlje i da očekuje da će Srbija to prihvatiti.

Mange je izjavio da se rat u Ukrajini odrazio i na Ekvatorijalnu Gvineju, da je snabdevanje hranom otežano i da inflacija i visoke cene hrane teško pogađaju stanovništvo. On je dodao da Ekvatorijalna Gvineja želi da razgovara sa Srbijom o rešavanju problema u vezi sa hranom.

U vezi sa saradnjom u oblasti odbrane, Mange je naveo da bi Ekvatorijalnoj Gvineji bili od koristi sistemi za brzo reagovanje, posebno radari za kontrolu obale.

Dodao je da je Srbija za njegovu državu važan partner i da će dve zemlje ispitati dalje oblasti za saradnju. „Želimo da i dalje hodamo zajedno“, rekao je Mange.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari