Brnabić: Izuzetno važan razgovor Vučića i Putina o gasu, uslove određuje ruska strana 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je sutrašnji razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o gasnom aranžmanu od izuzetne važnosti i da su za Srbiju najvažnije tri teme – količina gasa, cena i sigurnost u snabdevanju.

„Uslove odredjuje ruska strana. Ono u šta sam sigurna je da će Vučić učiniti sve da obezbedi najbolji mogući ugovor za nas, kao što je to uradio posledni put kad su razgovarali krajem prošle godine“, rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije (RTS), navodeći da je obezbedijivanje energenata „jednačina sa mnogo nepoznatih“ jer je situacija komplikovana.

Govoreći o količinama gasa koje smo imali ranije, ona je navela da je „naša industrija rasla tako da sada trošimo duplo više gasa nego nekada i želimo da obezbedimo takvu količinu kako bi nastavila da se razvija“.

„Moramo da obezbedimo i dovoljne energenata da nema restrikcije električne energije, da imamo grejanje. Koliko god da je složena situacija želim da kažem svima da svaki dan dajemo sve od sebe da zimu dočekamo potpuno spremni“, rekla je Brnabić.

„Izloženi smo ogromnim pritiscima jer nismo uveli sankcije Rusiji“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija izložena ogromnim pritiscima jer je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

„Naša pozicija je potpuno u skladu sa medjunarodnim pravom i našim nacionalnim interesima. Nije laka, ali se borimo svaki dan da je održimo“, rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije (RTS), navodeći da Srbija takvu svoju poziciju ne menja.

Navela je da se nada da poziciju Srbije razumeju, ili makar čuju, partneri iz Rusije, Evropske unije, SAD i drugih zemalja.

Ona je rekla da ta pozicija znači nepovredivost teritorijalnog integriteta medjunarodno priznate države, kao što je Srbija.

„Ne možete se kleti u nepovredivost teritorijalnog integriteta Ukrajine a istovremeno da taj princip ne važi za Srbiju. Zato je i pozicija Srbije jako specifična i to bi svi trebalo da razumeju, ili bar čuju. Mi smo platilil najveću cenu za takvo kršenje medjunarodnog prava“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari