Brnabić: Izveštaj EK najbolji u poslednjih nekoliko godina 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU „daleko najbolji“ u poslednjih nekoliko godina i da je preporuka za otvaranje dva klastera snažna politička poruka da je mnogo ura]eno u oblasti vladavine prava.

„Postoje još neke stvari oko kojih razmišljamo drugačije i ne vidimo isto i mislim da smo imali konkretnije rezultate nego što su prikazani u izveštaju. U nekim apsektima smo očekivali još povoljniji izveštaj, ali svakako smo zadovoljni što je konstatovan napredak u skoro svim oblastima“, izjavila je Brnabićeva nakon što joj je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre (Giaufret) predao Izveštaj.

Brnabićeva je istakla da je posebno važno što je konstatovan napredak u apsolutno svim političkim kriterijumima i u reformama u oblasti vladavine prava što je, kako je rekla, prvi put.

„Moramo još mnogo da uradimo i postignemo još značajniji napredak, ali prvi put je poslata jasna direktna poruka da je Srbija napravila značajan iskorak, pre svega u oblasti vladavine prava“, rekla je premijerka.

Evropska komisija je u izveštaju konstatovala da su ispunjena merila za otvaranje klastera 3 i 4 koji se odnose na konkurentnost i zelenu agendu i preporučila njihovo otvaranje.

„Ovo je snažna politička poruka i državama članicama i našoj zemlji i gradjanima da smo napravili napredak, da je jasno da smo mnogo uradili u oblasti vladavine prava“, rekla je Brnabić na zajedničkoj konfenreciji sa Žofreom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Da li će klasteri biti otvorena sada zavisi od svih država članica, rekla je premijerka i dodala da će Srbija biti u stalnom direktnom kontaktu sa svim zemljama EU i da će im pružiti dodatne informacije kako bi od svih dobila zeleno svetlo da na narednoj medjuvladinoj konferenciji bude otvoreno makar jedan klaster.

Ana Brnabić je istakla i da je u izveštaju prvi put od 2016. konstatovan napredak u oblasti slobode izražavanja i da to predstavlja „veliki iskorak“.

Brnabić: Izveštaj EK najbolji u poslednjih nekoliko godina 2
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U ovogodišnjem izveštaju je ocenjeno da je u toj oblasti ostvaren „ograničen napredak“, dok je prethodnim izveštajima ocenjivano da nema napretka.

„To je velika i važna stvar za sve nas“, rekla je Brnabić i pozvala medijska udruženja koja su napustila radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara da se vrate kako bi nastavili zajedno da rade.

Brnabićeva je dodala da treba uraditi još mnogo toga, uključujući i to kako se političari generalno obraćaju medijima, a ne samo narodni poslanici.

„Zaboravljamo političare iz opozicije koji ne žele da odgovaraju medijima, da (Dragan) Đilas neće da pusti sve medije na konferencije i da otvoreno kaže da je neko novinar a neko nije“, rekla je premijerka.

Ana Brnabić je, izmedju ostalog, istakla da je u Izveštaju konstatovano da je Vlada počela da sprovodi preporuke ODIHR-a, da je Skupština značajno smanjila primenu hitnih procedura i da je usvojila kodeks ponašanja i da pravosudni sistem već petu godinu zaredom rešava više predmeta nego što prima.

U oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala je ostvaren ograničen napredak, rekla je Brnabićeva i najavila da će Vlada u narednih 10 dana uputiti izveštaj organizaciji GRECO o svemu što je uradjeno, dodajući da nema nijedna preporuka koja nije u potpunosti ili delimično ispunjena.

Premijerka je rekla da je „ostalo da se reši“ pitanje v.d. stanja u javnoj upravi i da će se Vlada u budućnosti fokusirati na javnu upravu.

Premijerka je zahvalila Evropskoj komisiji što je prepoznala rezultate i rekla da će izveštaj biti „vetar u ledja“ i ogromna motivacija Vladi da radi više i pokuša da bude još efikasnija.

Šef Delegacije EU u Srbiji izjavio je da Izveštaj beleži povećan broj reformi koje je srpska vlada postigla u prethodnom periodu.

Žofre je rekao da EU podržava otvaranje klastera 3 i 4, ali da je na zemljama članicama da donesu odluku o tome.

„Važno je da Srbija nastavi da sprovodi reforme u vladavini prava, borbi proitv korupcije i organizovanog kriminala i slobodi izražavanja i medija“, rekao je Žofre.

Ambasador EU je rekao da je neophodno da se dalje radi na primeni svih prethodnih dogovora u okviru dijaloga sa Kosovom kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum.

„To je krucijalno i urgentno kako bi obe strane napredovale na putu ka EU“, kazao je Žofre.

Kada je u pitanju sloboda izražavanja, rekao je da je bilo napada na novinare i da još treba da se radi na njihovoj bezbednosti.

„Voleli bismo da u Skupštini vidimo manje zapaljivog jezika i napada na sve koji izražavaju drugačije političko mišljenje“, kazao je Žofre.

Takodje je izjavio da treba da se primene preporuke definisane u medjustranačkom dijalogu o izborima.

Pohvalio je osnivanje novog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ali je dodao da mnogo više može da se uradi u cilju kreiranja okruženja povoljnog za civilno društvo.

Žofre je rekao da još dosta toga treba uraditi u reformi javne uprave, da je potreban napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i konkretni rezultati u istragama, procesuiranjima i osudjujućim presudama.

„Komisija će nastaviti da pomno prati stanje u vladavini prava i dijalogu s Kosovom i to će utvrditi tempo daljeg napretka u procesu pristupanja“, rekao je ambasador EU.

Ministarka Joksimović je ocenila da je ovogodišnji izveštaj jedan od boljih u poslednjih nekoliko godina, da je objektivan i prepoznaje napore Srbije i da jasno govori u kom pravcu dalje da ide.

„Iz izveštaja se može steći dobar utisak o zemlji i vladi koja je u teškim okolnostima pokazala hrabrost i motivisanost da usred pregovora prihvati novu metodologiju i bude zemlja koja neće da se žali i koristi kao izgovor za manjak reformi nego zemlja koja je prihvatila da promeni pravila igre i pokaže spremnost, posvećenost i hrabrost“, rekla je Joksimovićeva.

Izveštaj na objektivan način govori o svemu onome što je dobro uradjeno, kazala je Joksimović i dodala da je napredak evidentiran u svim oblastima.

Ministarka je istakla da je Izveštaj dobra osnova za sve države članice do kraja godine daju saglasnost za otvaranje dva klastera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.