Brnabić: Izveštaj EK najbolji u poslednjih nekoliko godina 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU „daleko najbolji“ u poslednjih nekoliko godina i da je preporuka za otvaranje dva klastera snažna politička poruka da je mnogo ura]eno u oblasti vladavine prava.

„Postoje još neke stvari oko kojih razmišljamo drugačije i ne vidimo isto i mislim da smo imali konkretnije rezultate nego što su prikazani u izveštaju. U nekim apsektima smo očekivali još povoljniji izveštaj, ali svakako smo zadovoljni što je konstatovan napredak u skoro svim oblastima“, izjavila je Brnabićeva nakon što joj je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre (Giaufret) predao Izveštaj.

Brnabićeva je istakla da je posebno važno što je konstatovan napredak u apsolutno svim političkim kriterijumima i u reformama u oblasti vladavine prava što je, kako je rekla, prvi put.

„Moramo još mnogo da uradimo i postignemo još značajniji napredak, ali prvi put je poslata jasna direktna poruka da je Srbija napravila značajan iskorak, pre svega u oblasti vladavine prava“, rekla je premijerka.

Evropska komisija je u izveštaju konstatovala da su ispunjena merila za otvaranje klastera 3 i 4 koji se odnose na konkurentnost i zelenu agendu i preporučila njihovo otvaranje.

„Ovo je snažna politička poruka i državama članicama i našoj zemlji i gradjanima da smo napravili napredak, da je jasno da smo mnogo uradili u oblasti vladavine prava“, rekla je Brnabić na zajedničkoj konfenreciji sa Žofreom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Da li će klasteri biti otvorena sada zavisi od svih država članica, rekla je premijerka i dodala da će Srbija biti u stalnom direktnom kontaktu sa svim zemljama EU i da će im pružiti dodatne informacije kako bi od svih dobila zeleno svetlo da na narednoj medjuvladinoj konferenciji bude otvoreno makar jedan klaster.

Ana Brnabić je istakla i da je u izveštaju prvi put od 2016. konstatovan napredak u oblasti slobode izražavanja i da to predstavlja „veliki iskorak“.

Brnabić: Izveštaj EK najbolji u poslednjih nekoliko godina 2
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U ovogodišnjem izveštaju je ocenjeno da je u toj oblasti ostvaren „ograničen napredak“, dok je prethodnim izveštajima ocenjivano da nema napretka.

„To je velika i važna stvar za sve nas“, rekla je Brnabić i pozvala medijska udruženja koja su napustila radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara da se vrate kako bi nastavili zajedno da rade.

Brnabićeva je dodala da treba uraditi još mnogo toga, uključujući i to kako se političari generalno obraćaju medijima, a ne samo narodni poslanici.

„Zaboravljamo političare iz opozicije koji ne žele da odgovaraju medijima, da (Dragan) Đilas neće da pusti sve medije na konferencije i da otvoreno kaže da je neko novinar a neko nije“, rekla je premijerka.

Ana Brnabić je, izmedju ostalog, istakla da je u Izveštaju konstatovano da je Vlada počela da sprovodi preporuke ODIHR-a, da je Skupština značajno smanjila primenu hitnih procedura i da je usvojila kodeks ponašanja i da pravosudni sistem već petu godinu zaredom rešava više predmeta nego što prima.

U oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala je ostvaren ograničen napredak, rekla je Brnabićeva i najavila da će Vlada u narednih 10 dana uputiti izveštaj organizaciji GRECO o svemu što je uradjeno, dodajući da nema nijedna preporuka koja nije u potpunosti ili delimično ispunjena.

Premijerka je rekla da je „ostalo da se reši“ pitanje v.d. stanja u javnoj upravi i da će se Vlada u budućnosti fokusirati na javnu upravu.

Premijerka je zahvalila Evropskoj komisiji što je prepoznala rezultate i rekla da će izveštaj biti „vetar u ledja“ i ogromna motivacija Vladi da radi više i pokuša da bude još efikasnija.

Šef Delegacije EU u Srbiji izjavio je da Izveštaj beleži povećan broj reformi koje je srpska vlada postigla u prethodnom periodu.

Žofre je rekao da EU podržava otvaranje klastera 3 i 4, ali da je na zemljama članicama da donesu odluku o tome.

„Važno je da Srbija nastavi da sprovodi reforme u vladavini prava, borbi proitv korupcije i organizovanog kriminala i slobodi izražavanja i medija“, rekao je Žofre.

Ambasador EU je rekao da je neophodno da se dalje radi na primeni svih prethodnih dogovora u okviru dijaloga sa Kosovom kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum.

„To je krucijalno i urgentno kako bi obe strane napredovale na putu ka EU“, kazao je Žofre.

Kada je u pitanju sloboda izražavanja, rekao je da je bilo napada na novinare i da još treba da se radi na njihovoj bezbednosti.

„Voleli bismo da u Skupštini vidimo manje zapaljivog jezika i napada na sve koji izražavaju drugačije političko mišljenje“, kazao je Žofre.

Takodje je izjavio da treba da se primene preporuke definisane u medjustranačkom dijalogu o izborima.

Pohvalio je osnivanje novog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ali je dodao da mnogo više može da se uradi u cilju kreiranja okruženja povoljnog za civilno društvo.

Žofre je rekao da još dosta toga treba uraditi u reformi javne uprave, da je potreban napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i konkretni rezultati u istragama, procesuiranjima i osudjujućim presudama.

„Komisija će nastaviti da pomno prati stanje u vladavini prava i dijalogu s Kosovom i to će utvrditi tempo daljeg napretka u procesu pristupanja“, rekao je ambasador EU.

Ministarka Joksimović je ocenila da je ovogodišnji izveštaj jedan od boljih u poslednjih nekoliko godina, da je objektivan i prepoznaje napore Srbije i da jasno govori u kom pravcu dalje da ide.

„Iz izveštaja se može steći dobar utisak o zemlji i vladi koja je u teškim okolnostima pokazala hrabrost i motivisanost da usred pregovora prihvati novu metodologiju i bude zemlja koja neće da se žali i koristi kao izgovor za manjak reformi nego zemlja koja je prihvatila da promeni pravila igre i pokaže spremnost, posvećenost i hrabrost“, rekla je Joksimovićeva.

Izveštaj na objektivan način govori o svemu onome što je dobro uradjeno, kazala je Joksimović i dodala da je napredak evidentiran u svim oblastima.

Ministarka je istakla da je Izveštaj dobra osnova za sve države članice do kraja godine daju saglasnost za otvaranje dva klastera.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Brnabić: Izveštaj EK najbolji u poslednjih nekoliko godina”

  1. Ne mogu da verujem! Izaći tako pred medije i narod kao premijer i bezočno lagati, bez stida i srama, kao da smo svi mi debili i ne vidimo šta se dešava. Kakav je to poremećaj vrednosti i uopšte poremećaj ličnosti kod takvih ljudi posao je za psihijatre. I zar su vlast, moć i privilegije njihov jedini adut i smisao života, kao da su samo oni Bogom dani, bolji i vredniji od ostalih, i kao da ih narod nije birao da budu u njegovoj službi, umesto što služe isključivo sopstvenim interesima. Kako inače drugačije razumeti ovo skandalozno obraćanje premijerke javnosti.

  2. Carinski sam službenik i imam 50 hiljada platu i umirem od gladi zajedno sa porodicom jer ovde ni sa 1000 evra platom ne može da se živi!!! O kakvom napretku bre ženo govoriš? Idem za mesec dana za Kanadu da filetiram i pakujem ribu po 12 sati na dan za 2000 evra. Da, napuštam državni posao da idem da se sečem ribu na minus jer je i to bolje nego da umirem ovde od gladi. Nema ovde nikakvog napretka.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.