Brnabić: Izveštaj EK slika stanja u Srbiji 1Foto: Twitter/ Ministarstvo za EI

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2017. godini je dobar i pozitivan za Srbiju, balansiran je i u najvećem delu odslikava sliku Srbije kakva danas jeste, sa svim pozitivnim stranama i manama, ocenila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da se sa nekim delovima izveštaja Vlada ne bi saglasila.

Ona je, posle sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Beogradu Semom Fabricijem, koji joj je predao izveštaj, rekla da u njemu postoje neki delovi sa kojima se Vlada ne bi složila i da će o tome dati komentare i sugestije EU.

Brnabić je zamerila EU to u izveštaju nije konstatovala to da je Vlada Srbije usvojila predlog izmene Ustava, kao i strategije tužilaštva za ratne zločine, iako su bili nekoliko nedelja posle, a jeste „izraženu nameru“ Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, koja se desila nekoliko meseci kasnije.

Ona je dodala da joj je zato dužnost da evropskim zvaničnicima postavlja pitanja zbog čega se stvari, poput „izražene namere Prištine“ stavljaju u izveštaj, a ne ono što je uradila Srbija i da će tražiti jednake standarde

Fabrici je rekao da se izveštaj odnosio na period od novembra 2016. godine do danas i da će „napori Vlade Srbije biti istaknuti u sledećem izveštaju“.

On je naglasio da je izveštaj prepoznao pozitivnu ulogu Srbije u regionalnoj saradnji i da je zatraženo ulaganje napora da se poštuje postignuti sporazum sa Prištinom, kako bi došlo do pune normalizacije odnosa i sklopio pravno obavezujući sporazum.

Fabrici je dodao da izveštaj ne pominje nikakve rokove oko sklapanja sporazuma Beograda i Prištine, nego samo podstiče da se ide napred u pregovorima kako bi se došlo do njega.

Brnabić je rekla da je Srbija u slučaju hapšenja Marka Đurića i brutalnog nasilja u severnoj Kosovskoj Mitrovici sačuvala stabilnost i to je u izveštaju prepoznato.

Mi ostajemo smireni, konstruktivni i otvoreni za dijalog, navela je ona.

Fabrici je poručio da će ova i sledeća godina biti ključne ukoliko Srbija želi da ispuni svoj cilj – pristupanje EU, a da je važno da Vlada stavi reforme u svoj fokus i da ih sprovede još temeljitije, bez odlaganja.

On je iskazao nadu da će Srbija da iskoristi priliku koja joj se pruža Strategijom proširenja EU donetom u februaru i podstakao Brnabić i Vladu da „iskoriste reformsku agendu“, jer nema vremena za gubljenje.

U izveštaju se, dodao je Fabrici, konstatuje da i u oblasti politike i ekonomije, pored napretka, ima i određenih oblasti u kojima treba unaprediti dalji rad.

On je ukazao da je u pravosuđu napravljen određeni napredak, ali da je politički uticaj na pravosuđe pitanje koje nije rešeno, a mora da se reši.

Napravljen je i određeni napredak u borbi protiv korupcije i kriminala, ali nije u slobodi izražavanja, ocenjeno je u izveštaju.

Brnabić je poručila da će se Vlada boriti da do juna učini što više i da što bolje predstavi ono što je Srbija uradila, kako bi otvorila što veći broj poglavlja.

Prema njenoj oceni, Srbija je regionalni šampion u ekonomiji, što je u izveštaju prepoznato, ali je činienica i da se moraju učiniti još neke strukturne reforme u toj oblasti, zbog čega će biti potpisan još jedan aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U vladavini prava imamo neke prepreke, izveštaj konstatuje izvestan napredak, ali moramo još puno toga da radimo, rekla je ona.

Komentarišući navode o nepostojanju napretka u medijskim slobodama, Brnabić je istakla da i dalje ne razume tačno probleme.

Ona je objasnila da je početkom godine u Srbiji bila nezavisna ekspertska misija EU za slobodu medija i da je njen izveštaj „bio daleko pozitivniji“ od onog što je sadržano u izveštaju EC i da je i to pitala Fabricija, jer ne zna o čemu se radi.

I dalje stojim na raspolaganju svim predstavnicima medija za otvoren i konstruktivan dijalog, da vidimo šta možemo da uradimo da poboljšamo u sferi medija, poručila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari