Brnabić: Jačanje saradnje sa Austrijom 1Foto: Kabinet premijerke

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastijanom Kurcom u okviru učešća na Forumu Evropa Vahau.

Bilateralni odnosi Srbije i Austrije su na veoma visokom nivou, zaključeno je u razgovoru, saopšteno je iz Vlade Srbije. Brnabić je istakla da je Srbija opredeljena za dalje jačanje saradnje, posebno ekonomske.

„Podrška Austrije u procesu evropskih integracija izuzetno je važna za Srbiju“, naglasila je Brnabić. Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU.

„Očekujemo nastavak podrške Austrije u procesu integracije Srbije i Zapadnog Balkana u EU“, rekla je Brnabić. Prema njenim rečima, Srbija posvećena jačanju mira i stabilnosti i daljem intenziviranju regionalne saradnje.

„Saradnja u okviru Berlinskog procesa je naročito značajna za Srbiju, jer obuhvata prioritetne projekte u regionu – ekonomiju, energetiku, infrastrukturu i saradnju mladih“, istakla je Brnabić.

Srbija je takođe zahvalna Austriji na doprinosu stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kroz učešće u misijama KFOR i EULEKS.

Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. Prošle godine robna razmena iznosila je 997,8 miliona evra, a austrijska ulaganja 251,3 miliona evra. U 2017. godini Austrija je bila drugi najveći investitor u srpsku privredu.

Austrija je takođe važan partner i u projektima zaštite životne sredine i poljoprivrede, posebno u oblastima tretmana otpada i otpadnih voda. Brnabić je rekla da su za Srbiju važne nove austrijske investicije, posebno u infrastrukturi, modernizaciji industrije, energetici i obnovljivim izvorima energije.

Brnabić i Kurc razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim pitanjima u vezi sa migracijama, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Brnabić: Jačanje saradnje sa Austrijom”

  1. Austria i Hrvatska nece primati migrante ali zemlje tzv. zapadnog Balkana koje su na ”bezalternativnom” putu u EU ce to morati! Zemlje EU su saglasne da ce se migranti zadrzati van granica EU u najvecem broju slucajeva.

  2. Naravno,treba jačati saradnju sa svim zemljama,pa i sa Austrijom,to je dobro,i u tom pogledu Brnabićka ima i moju podršku.Ali, pri tom,da se zna,i da se pred cijelim svijetom javno,kritički ksže, da se Austrija zalaže za oduzimanje Srbiji preko 15 odsto teritorija!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.